Резолуција о припајању „прешевске долине“ : Шта је стигло у „косовски парламент“

© AP Photo / Florent BajramiКосово парламент
Косово парламент - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи поднео је данас „косовском парламенту“ предлог резолуције о легитимним захтевима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе да се ове три општине припоје такозваном Косову.

У три тачке Тачи предлаже да се усвоји резолуција којом се предвиђа да захтеви Албанаца из ове три општине буду део дијалога Београда и Приштине, а представници њихових политичких партија део тима за дијалог.

Тачи сматра да њихово питање треба да се постави на сваком међународном форуму на којем учествују представници такозваног Косова, те да приштинске привремене институције, у сарадњи и координацији са институцијама Албаније, треба заједно да усвоје платформу за Албанце у такозваној Прешевској долини.

„Коха диторе“ пише да је са тим предлогом Тачи од посланика затражио да поштују политичку вољу Албанаца, која је изражена на референдуму 1992. године, о припајању Косову; вољу потврђену борбом такозване „ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца“.

Према овој Тачијевој резолуцији, преноси „Коха диторе“, захтеви Албанаца „који живе на својим огњиштима у општинама које су под контролом Србије: у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи; према њиховој слободној вољи за самоодређење — су легитимни и у складу са међународним правом“.

Тачи сматра да ти захтеви помажу дугорочној стабилности региона и да доприносе успостављању дугорочног мира у региону и отварању новог поглавља у односима између Београда и Приштине.

У овој резолуцији се препоручује привременим институцијама такозваног Косова да, како би подржали „легитимне захтеве Албанаца три општине, имају више опреза и инклузивног интереса да помогну Албанцима на том подручју у свим сферама живота, а посебно да испуне своје легитимне захтеве“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала