Карасин: Москва дала адекватан одговор на ситуацију у Грузији

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVПротести грузијске опозиције у Тбилисију
Протести грузијске опозиције у Тбилисију - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик министра спољних послова Русије Григориј Карасин сматра да је реакција Москве на ситуацију у Грузији била оштра, али адекватна.

Карасин је у интервјуу за лист „Комерсант“ изјавио да се ради о стотинама хиљада руских туриста.

„Не можемо их излагати опасности од разних хулиганских поступака“, рекао је Карасин.

Према његовим речима, Руси и даље могу самостално да одлуче да ли је за њих опасно да путују у Грузију тренутно или не. Ипак, Карасин мисли да држава мора да „осигурава безбедност и мир“ грађана.

Он је додао да би представници Русије и Грузије могли да разматрају билатералне односе на маргинама Женевске расправе о безбедности на Јужном Кавказу, која се одржава 2. и 3. јула.

„Женевски састанци о безбедности на јужном Кавказу посвећени су искључиво односима Абхазије, Јужне Осетије и Грузије. Тамо се неће разматрати стање билатералних руско-грузијских односа, али с обзиром да ће тамо бити представници Грузије, ми ћемо вероватно посветити овој теми неко време на маргинама догађаја“, објаснио је Карасин.

Заменик министра је обећао „да ће се борити за активне односе са Грузијом“, указујући да народи двеју земаља имају довољно „стрпљења и здравог разума“ за развој конструктивног приступа.

„Очекујемо нормализацију ситуације у Грузији и престанак било каквих претњи по безбедност наших грађана“, закључио је Карасин.

У грузијској престоници 20. јуна почели су протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов сео у фотељу председавајућег Парламента Грузије.

Он сам је објаснио да му је то место понудила грузијска страна, у складу с протоколом који налаже та врста скупова.

Касније је у центру града почео митинг којем се прикључила опозиција са захтевом да чланови Владе поднесу оставке.

У нередима је повређено 240 људи, а више од 300 особа је ухапшено.

Само дан касније је председник Русије Владимир Путин потписао указ којим се забрањује руским авио-компанијама да превозе грађане из Русије у Грузију почевши од 8. јула, а туристичким агенцијама је препоручено да не продају ваучере за путовање у Грузију. Влади Русије је наложено да обезбеди повратак Руса у домовину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала