Камере по шумама, беспилотне летилице... Спрема ли Приштина нову велику манипулацију

Плакат у Приштини
Плакат у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњи потпредседник српске Владе и шеф Координационог тима за Косово и Метохију Небојша Човић за Спутњик каже да би међународна заједница, у случају нашег расветљавања убиства Оливера Ивановића, требало да уважи доказе које су прикупили српски органи власти и да буде непристрасна.

Човић је говорио и о посети албанског лобисте и председника Спољнополитичког комитета америчког Конгреса Елиота Енгела Србији, као и о могућим акцијама српске стране по питању статуса Косова и Метохије.

Председник Србије је поручио да Србија поставља међународној заједници низ питања о убиству Оливера Ивановића које, како је рекао, неко заташкава. Очекујете ли да међународна заједница уважи доказе које су прикупили српски полицијски и правосудни органи?

— Било би нормално да уважи доказе, да погледа комплетну документацију и да на основу тога помогне у случају расветљавања починилаца и налогодаваца Оливеровог убиства. Овако, очигледно да албанска страна све покушава да политизује и заташка, с тим што међународна заједница мора да буде објективна, не сме да се понаша навијачки, како се понашала свих ових двадесетак година када је проблем Косова и Метохије у питању.

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVICМеђународна заједница требало би да уважи све резултате српске истраге о убиству Оливера Ивановића. Албанска страна очигледно покушава да политизује и заташка случај, каже Човић. При томе, међународна заједница би требало да се понаша непристрасно и објективно, а не као последњих двадесетак година.
Камере по шумама, беспилотне летилице... Спрема ли Приштина нову велику манипулацију - Sputnik Србија
Међународна заједница требало би да уважи све резултате српске истраге о убиству Оливера Ивановића. Албанска страна очигледно покушава да политизује и заташка случај, каже Човић. При томе, међународна заједница би требало да се понаша непристрасно и објективно, а не као последњих двадесетак година.

Председник Вучић је разговарао и са председником одбора за спољне послове америчког Конгреса Елиотом Енгелом. Можемо ли очекивати да тај декларисани албанска лобиста промени став Приштине, на пример, о укидању такси?

— Шта год да нам сада прича конгресмен Енгел, он је непромењив, а и налази се у таквим годинама да се неће мењати. Јако пуно пара добио је за лобирање за такозвану „албанску ствар“. Тако да, ко верује његовој изјави да мора да буде пријатељ са Србима, мислим да је много наиван.

© AP Photo / Visar KryeziuАлбански лобиста, конгресмен Елиот Енгел предаје Рамушу Харадинају америчку заставу на поклон, приликом посете Приштини новембра 2017.
Камере по шумама, беспилотне летилице... Спрема ли Приштина нову велику манипулацију - Sputnik Србија
Албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел предаје Рамушу Харадинају америчку заставу на поклон, приликом посете Приштини новембра 2017.

— У последње време предузимао је јако пуно активности у смислу лобирања за албанску ствар и приказивања Срба као потпуних негативаца. Енгел има јако пуно активности и дошао је саветодавно, јер се налазимо у критичном тренутку по питању такси. Дошао је да дâ ветар у леђа Харадинају и његовим идејама. Мада, то нису Харадинајеве идеје. Адресу таквих идеја и треба тражити тамо одакле је дошао Енгел.

Како Србија може да одговори на све актуелне мере Приштине које имају за циљ, како је председник Вучић рекао, да се Срби протерају са Севера КиМ?

— Србија треба да одговори упорношћу, сталним емитовањем истине, без наседања на провокације. Косовом се бавим од августа 2001, верујте ми, њима је Север кост у грлу. Рачунају да ће се лако изборити са енклавама. На северу уз помоћ разних невладиних организација и такозваних инсајдерских медија покушавају да све што Србија ради на северу Косова и Метохије, како би помогла опстанак и повратак Срба, прикажу као криминал. А истина је сасвим другачија.

© AP Photo / Visar KryeziuАлбанци
Камере по шумама, беспилотне летилице... Спрема ли Приштина нову велику манипулацију - Sputnik Србија
Албанци

— Они ће све покушати на северу КиМ, а Србија то мора да брани свим расположивим средствима мирним путем. Не бих волео да уђемо у неке друге инцидентне ситуације. Али, Албанци стежу обруч, провоцирају инциденте — распоредили су не само камере по шумама, него и беспилотне летелице, врше притисак на виђеније Србе. То је технологија коју Албанци примењују уз помоћ својих саветника из међународне заједнице. Србија свакодневно мора да излази са истином и да има иницијативу. Харадинај је покушао да премости кризу шлеперима робе коју Срби нису купили. Следећа фаза може да буде ново искушење — да деле робу џабе и да покажу како се боре против несташице. То су све манипулације, игре људи који су променили одела — у ОВК су регрутовани као криминалци, сада су се само обукли у скупа одела. Јадни су људи на Косову и Метохији, већински Албанци, који имају такве руководиоце. На крају ће они платити цену таквог руковођења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала