Војни експерт објаснио чему служи подморница у којој је погинуло 14 морнара

© Sputnik / Anton Denisov / Уђи у базу фотографијаРоњење
Роњење - Sputnik Србија
Пратите нас
Војни аналитичар Михаил Ходоронок испричао је телевизији „Звезда“ за шта се користи подморница у којој је јуче погинуло 14 морнара.

Према речима војног експерта, научно-истраживачка подморница је проучавала морско дно. За то је имала високотехнолошке инструменте.

„Он је опремљен специјалним инструментима, као што су ултразвучни сонар и механички манипулатори. Они омогућавају да се проучава морско дно у циљу осигурања функционисања Ратне морнарице Русије“, рекао је Ходоронок.

По његовим речима, због високе важности задатака у њој се налазило неколико високорангираних капетана.

Експерт је назвао пожар у неком делу подморнице једном од најстрашнијих, најтежих и најопаснијих ситуација које могу настати у подморници.

„Таква ситуација се развија веома брзо, са тешким последицама за посаду. Пожари у подморницама у већини случајева доводе до трагедија. Ако успе да се спаси подморница, то је само захваљујући способним и професионалним акцијама посаде“, закључио је Ходоронок.

Министарство одбране Русије саопштило је да је 1. јула у руској научно-истраживачкој подморници дошло до пожара који је однео животе 14 морнара. Истражни комитет Русије је почео проверу у вези са свим околностима погибије морнара. Путин је у уторак наложио министру одбране Сергеју Шојгуу да лично оде у Североморск и саслуша извештаје о узроцима инцидента, као и да помогне и пружи подршку породицама погинулих морнара. Шојгу је јутрос стигао у Североморск, где је одржао састанак са члановима комисије за утврђивање узрока пожара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала