Немачки експерти: Бундесвер хтео да се отараси Лајенове, па је послали у Брисел

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија
Пратите нас
Неколико експерата је у изјавама за немачки Спутњик негативно оценило именовање Урсуле фон дер Лајен на место шефа Европске комисије.

Бивши председник Удружења немачке индустрије и бивши члан Парламента ЕУ Ханс-Олаф Хенкел не може да поверује у то. Хенкел, који је првенствено стручњак за економију, оцењује да је Фон дер Лајенова доживела потпуни неуспех као министар одбране.

„Бундесвер се налази у ужасном стању. Авиони не лете, тенкови не иду, због недостатка резервних делова и особља. Та жена је агитовала за вртиће и женску војску, али не и за војну моћ Бундесвера“, наводи Хенкел, који је, пре свега, стручњак за економију.

Бивши члан Европског парламента не разуме како особа, која је доживела неуспех у свом послу, може бити унапређена на такву дужност. Хенкел наводи два могућа разлога.

Или су хтели да је се отарасе, тако да компетентна особа може да обнови Бундесвер, или се позиција шефа Европске комисије не цени, па су одлучили да на то место поставе губитницу“, сматра он.

Олакшање у Бундесверу

© AFP 2023 / KAY NIETFELDУрсула фон дер Лајен
Немачки експерти: Бундесвер хтео да се отараси Лајенове, па је послали у Брисел - Sputnik Србија
Урсула фон дер Лајен

Са друге стране, стручњак замишља како су официри и војници Бундесвера осетили олакшање, јер су се „коначно решили те жене“, а за кандидатуру Фон дер Лајенова има следеће објашњење:

„Мислим да снаге које су за „Сједињене Европске Државе“ представљају већину у Парламенту“, рекао је Хенкел.

Више не важи принцип најбољег

Стручњак за ЕУ Андреас Вер је изјавио да је именовање Фон дер Лајенове на место шефа Европске комисије доказ да је ту одавно престао да важи принцип најбољег.

„Она није најбољи кандидат, него је само компромис неколико странака“, каже Вер, који верује да је Лајенова предложена, јер се залаже за заједничку европску војску.

„Критичари повећане милитаризације ЕУ озбиљно су забринути у вези са садашњом немачком министарком одбране. Она је створила паролу „војне уније“ и учинила све да продуби војну сарадњу и сарадњу у области безбедности и европске војске. Она се залаже за милитаризацију целе ЕУ и представник је војно-индустријског комплекса“, каже овај експерт.

Копредседавајући странке „Алтернатива за Немачку“ и заменик председника фракције „Идентитет и демократија“ у Европском парламенту Јерг Мојтен такође сматра да је номинација Фон дер Лајенове веома лош избор.

Према његовим речима, она је довела Бундесвер у данашње стање, које је лоше, да горе не може бити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала