Пушков Американцима: А Ви нећете да одустанете од ПРО у Европи?

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаАлексеј Пушков
Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подилази онима који траже изговор за повлачење из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, сматра руски сенатор Алексеј Пушков.

„А САД не желе да одустану од система противракетне одбране у Европи?“, написао је Пушков на Твитеру, додајући да Столтенбергов предлог звучи као изговор.

Столтенберг је 5. јула предложио Русији да се реши ракета 9М729 како би „спасила“ Споразум. Он је навео пример из 1987. године, када је совјетско руководство успело да уништи крстареће ракете и ракете средњег радијуса деловања за неколико седмица.

НАТО сматра да ракете 9М729 нарушавају услове споразума, али Москва наглашава да оне нису произведене и тестиране за забрањени домет.

Споразум о ракетама

Совјетски Савез и САД потписали су Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета 1987. године. Према условима споразума, стране су преузеле обавезу да униште све балистичке и крстареће ракете копненог базирања које потпадају под ограничења домета. Споразумом су забрањени и производња, испитивање и размештање таквих ракета у будућности.

У октобру прошле године председник САД Доналд Трамп је објавио да се Вашингтон повлачи из споразума зато што Русија, наводно, не поштује своје обавезе. Москва је те оптужбе назвала неоснованим и саопштила да се такође повлачи из споразума.

Ове седмице председник Русије Владимир Путин потписао је Закон о обустављању Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала