Ђукановић схватио да је СПЦ „тврд орах“

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је преко ноћи ублажио реторику у односу на Српску православну цркву, па сада каже да не види простор за сукоб са њом. По оцјени аналитичара, ово узмицање Ђукановића — резултат је пораза које је доживио на терену црквене проблематике.

Црногорски лидер је, говорећи о односима државе са СПЦ, у интервјуу за телевизију „ОБН“ рекао да сматра да ће сачувати добру атмосферу између државе и вјерских заједница које функционишу на простору Црне Горе.

„Ми, у државним структурама, не видимо никакав простор за тај сукоб (са СПЦ) и нисмо у доношење закона ушли са идејом да се сукобљавамо, него да покушамо да донесемо један нови закон, као дио новог правног система Црне Горе. Наравно, када доносите такав закон којим се дефинише однос државе и Цркве, онда не можете избјећи дефинисање питања имовине“, рекао је Ђукановић.

Радикални заокрет

Црногорски предсједник је констатовао и да је то питање очигледно било врло проблематично за Српску православну цркву у Црној Гори.

„Консултовали смо европске експерте из области права и они су нам потврдили да можемо ићи путем којим смо кренули и да ће то бити у сагласју с оним што су правни стандарди Европе у тој области. Ја заиста мислим да имамо све услове да се, након почетних тензија, боље разумијемо и да ту област уредимо онако како треба да буде уређена“, рекао је Ђукановић.

© Sputnik / Небојша ПоповићВерници испред храма Христовог васкрсења у Подгорици
Ђукановић схватио да је СПЦ „тврд орах“ - Sputnik Србија
Верници испред храма Христовог васкрсења у Подгорици

Коментаришући последњих дана видно реторичко узмицање Ђукановића и његове партије ДПС у вези са најављеним сукобом са СПЦ, аналитичар Бошко Вукићевић каже да је сваки независан посматрач до сада лако могао примијетити да је, што се црквеног питања тиче, Ђукановић направио један прилично радикалан заокрет у ставовима и реторици.

„Подсјетимо, он је током недавне страначке трибине у Никшићу говорио о Православној цркви у Црној Гори као о ’инфраструктури Велике Србије‘ и на један прилично ратоборан начин најављивао обнову тзв. ’Црногорске православне цркве‘ (ЦПЦ). Његову тада упадљиво агресивну реторику многи аналитичари су окарактерисали као најаву својеврсног похода на православље у Црној Гори“.

„У посљедњим интервјуима и наступима, међутим, Ђукановић говори како ’нема никаквог простора за сукоб са СПЦ‘ и истиче само потребу за доношењем једног модернијег закона, док отимање имовине и тзв. ЦПЦ уопште више ни не помиње. Наравно, овакав драстичан заокрет у реторици никог не изненађује, јер је Ђукановић познат по свом политичком камелеонству, тј. као неко ко са времена на вријеме темељно коригује, не само дневнополитичке ставове, већ и идеолошка и идентитетска увјерења. А све у складу са својом основном клептократском мисијом“, додаје Вукићевић за Спутњик.

Жесток пораз

Ипак, по мишљењу овог аналитичара, нема сумње да је последње Ђукановићево ублажавање ратоборне реторике прије свега резултат жестоких пораза које је црногорски предсједник доживио на терену црквене проблематике.

„Ту треба имати у виду мишљење Венецијанске комисије, које није у потпуности задовољило режимске апетите, и које је удаљило перспективе лаганог отимања црквене имовине од стране државе. Следећи шамар на међународном плану Ђукановић је доживио након писма васељенског Патријарха, који је отклонио све недоумице око подршке коју имају Митрополија црногорско-приморска и СПЦ, али и потврдио безнадежан положај такозване ’црногорске православне цркве‘ и њених малобројних подржавалаца“, каже Вукићевић.

© Небојша ПоповићВерници на улицама Никшића
Ђукановић схватио да је СПЦ „тврд орах“ - Sputnik Србија
Верници на улицама Никшића

Међутим, према Вукићевићевом виђењу, Ђукановића је у његовом походу на имовину СПЦ много више од поменутог зауздало то што је предсједник партије ДПС очигледно увидио да је значајно потцијенио вољу и истрајност православног народа у Црној Гори.

Велики народни сабор на Тројичиндан испред Храма у Подгорици Ђукановићу је јасно показао колико је Српска православна црква у Црној Гори тврд орах, који ни по коју цијену неће допустити отимање својих храмова“, категоричан је Вукићевић.

Наш саговорник закључује да црногорски предсједник поразе које је недавно доживио на црквеном плану сада покушава да ублажи или закамуфлира радикалном промјеном реторике и променом досадашњих ставова, али такође позива и на опрез јер — „није лако предвидјети будуће кораке једног тако непредвидивог политичара“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала