Велика Британија и Канада формирају глобалну коалицију за слободу медија

Пратите насTelegramOdyssey
Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант и његова колегиница из Канаде Христја Фриланд најавили су формирање глобалне коалиције за слободу медија.

„Коалицију ће формирати владе, које ће потписати званично обећање да ће говорити и и предузимати заједничке мере у случајевима када буде угрожена слобода медија, као и да ће подржавати слободу медија у целом свету“, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Велике Британије.

Одлука о формирању коалиције донесена је током Глобалне конференције о слободи медија, која је ове седмице одржана у Лондону. Сличне конференције ће се одржавати сваке године, а 2020. године домаћин самита ће бити Канада.

„У оквиру глобалне кампање, слободу медија ће подржавати нови Глобални фонд за заштиту медија. Фонд ће чинити међународна радна група која ће помагати владама приликом разраде националних прописа и неопходних мера, као и независна комисија правних стручњака, којом председава бивши шеф британског Врховног суда лорд Нојбергер. У рад фонда биће укључени познати међународни правници, укључујући Амал Клуни, специјалну изасланицу министра спољних послова за слободу медија“, истакнуто је у документу МИП-а Велике Британије.

У самом тексту извештаја, који подржавају учесници Глобалне конференције за слободу медија, наводи се да је слобода медија у разним деловима света под све већом претњом. У документу је изражено обећање да ће се учесници Глобалне конференције за слободу медија активно супротстављати тим претњама и развијати заједничке мере за заштиту слободе медија.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала