Макрон после сусрета с Вучићем: Нема датума за Србију

© Sputnik / Дејан СимићФранцуски председник Емануел Макрон на конференцији у Палати „Србија“
Француски председник Емануел Макрон на конференцији у Палати „Србија“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је после сусрета с председником Србије Александром Вучићем да није одређен датум за улазалк Србије у ЕУ. Према његовим речима, у наредним месецима требало би да буде настављен дијалог Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да му је велика част што је у посети Србији француски председник Емануел Макрон. Он му се захвалио на части коју је указао грађаним Србије и додао да верује да ће својим делима умети да изразе захвалност за пружену руку према Србији.

„Имали смо дуг разговор у четири ока. Могуће је да ни са ким нисам имао тако отворен разговор. Саслушао сам га и изнео све наше проблеме, пре свега по питању решавања косовског чвора“, рекао је Вучић.

„Разговарали смо толико дуго да тешко да има теме које се нисмо дотакли. Говорио сам истину и залагао се за то да нам Француска помогне како на нашем европском путу, тако и по питању Косова. Рекао сам му какав углед Француска ужива у Србији, као и о ономе што се дешавало у Берлину“, рекао је Вучић. 

Када је реч о економској сарадњи, Вучић је издвојио изградњу метроа.

„Наставићемо да радимо са француским пријатељима, захвални смо и за одличну понуду за аеродром“, додао је он.

Вучић се посебно захвалио француским компанијама и Макрону за подршку да војно-техничка сарадња буде на вишем нивоу.

Вучић: Немамо проблем да отворимо коју год тему

„Заинтересовани смо да купимо и друге уређаје од Француске, то радимо да бисмо заштитили своју земљу као војно-неутрлану“, каже председник Србије.

Задовољан је и куповином ракета Мистрал.

„За нас је од изузетног значаја и уговор о депонији, као и француска школа у Београду“, додао је преседник СРбије.

„То су све ствари који дубински мењају наше односе“, рекао је Вучић и подсетио да Француска запошљава више од 12.000 људи у Србији.

„Оцењујем изузетно важном заједничку изјаву Србије и Француске и о подршци нашег европског пута“, каже Вучић.

„Срећан сам што сам имао прилику да угостим француског председника и отворено и искрено говорим о кључним питањима, у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске помоћи“, рекао је Вучић и додао:

„Нисам сањар и неко ко мисли да су могуће немогуће ствари, али сам уверен да је политички ентузијазам Макрона може да унесе бројне промене на нашем континенту.“

„Немамо проблем да отворимо коју год тему, трудим се да љубазно одговорим на сва питања. Код нас у Србији постоји само једна увреда, да нам кажу да смо негостољубиви“, приметио је Вучић.

Макрон: Хвала за помоћ обнови Нотр Дама

Макрон је изразио задовољство што је у Београду, подсетивши да је ово прва посета француског председника Србији од 2001. То је дуг период и срећан сам што сам могао да одржим реч и будем овде.

„То радим у посебно тренутку у историји Европе што нашим разговорима може да да посебан значај. Пре 180 година успостављени су наши односи а пре 100 година смо се борили се заједно. Историја која спаја наше народе је дуговечна а ту историју понекад заборавимо. Причали сте о поносу и били сте у праву, и једни и други смо јако везани за слободу“, рекао је Макрон.

© Tanjug / Зоран ЖестићМакрон: Србија је велика нација
Макрон после сусрета с Вучићем: Нема датума за Србију - Sputnik Србија
Макрон: Србија је велика нација

„Наше пријатељство је такво да треба да учинимоа све да превазиђемо изазове и неразумевања да бисмо заједно градили будућност“, рекао је председник Француске.

Макрон се захвалио Вучићу на дочеку и за великодушност, подсетивши да је Србија дала донацију за Нотр Дам.

„Наши односи треба да добију нови динамизам, а потписани споразуми о томе сведоче“, казао је Макрон, наводећи пример Вансија.

„На економском плану желимо да ојачамо наш ангажман“, навео је он, додајући да је било речи и о пројекту метроа.

 

Макрон: Србија је велика нација

Француски председник је нагласио да делегација која је дошла са њим данас показује колико је његова земља спрема на сарадњу са Србијом, али и колико је политички ангажована. Он се такође захвалио Србији на сарадњи у области борбе против тероризма, а издвојио је и потписане споразуме о војно-техничкој сарадњи.

„Поред овог билатералног односа, Србија је велика нација“, рекао је Макрон.

„То кажем када неки у свету могу да имају утисак да овај регион у наредних 10 година може да буде место где ће се преплитати различити утицаји. Ви држите до ваше суверености а верујете да је важна чињеница да је Србија у Европи и одговорност Европе према Србији. Србија има вокацију да се придружи ЕУ, ви сте увек били одговорни и говорили да ћете ући кад будете спремни“, рекао је Макрон, додавши да је било речи о реформама у Србији.

Француска жели да подржи дијалог Београда и Приштине

„Мислим да ЕУ не функционише данас добро и да мислим да је то компатибилно са процесом у ком се налази Србија, да морамо да брзо доносимо одлуке како бисмо били суверена сила наспрам Кине и САД, тако да и ви и ми морамо да делујемо, али и ви и ми желимо да идемо тим путем. Када Европа не би желела тај дијалог, ми бисмо били велики грешници“, рекао је Макрон.

Он је такође оценио да председник Вучић има храброст да брани суверенитет земље али и да гради компромисе.

„Ако Европа жели да буде јака, она ће то бити ако помогне Србији и Косову да нађу споразум. Наша одговорност је да вам дамо подршку да се тај компромис пронађе“, рекао је Макрон.

„Француска ће бити спремна да  заједно с Немачком подржи обнову дијалога и у наредних неколико месеци нађе конкретно решење. Ангажовао сам се по том питању, јер верујем у будућност овог регион, али и зато што верујем у Европу. А ко год верује у Европу не може да прихвати фаталност конфликата. Наш ангажман је знак европског суверенитета“, поручио је Макрон.

© REUTERS / DJORDJE KOJADINOVICМакрон: Ко год верује у Европу не може да прихвати фаталност конфликата
Макрон после сусрета с Вучићем: Нема датума за Србију - Sputnik Србија
Макрон: Ко год верује у Европу не може да прихвати фаталност конфликата

Питања новине Монда Вучићу односило се на реформе у области владавине права и контроле медија, док је Макрона питао зашто се није срео са представницима опозиције у Србији.

Макрон је рекао да је о томе разговарао са Вучићем и да жели да Србија напредује у сфери владавине права.

Макрон: Разговараћу с Путином и Трампом о Ирану

Кад је реч о опозицији, казао је да све политичке снаге у Србији имају „стални дијалог са француском амбасадом“.

Одговарајући на питање о Ирану, рекао је да га ситуација брине, и да је важно да се спаси нуклеарни споразум. 

„Динамика коју смо креирали последњих неколико дана мислим да је створила могућност да се спречи најгоре, добили смо нови ангажмман од стране Европе. Разговараћу ове недеље са председником Путином и Трампом и наставићемо да радимо на смањењу ескалације у том региону“, рекао је Макрон.

Одговарајући на питање о владавини права, Вучић је рекао да Србија покушава себе да мења у различитим областима.

Независност правосуђа је, додао је, велики проблем с којим се још увек суочавамо и надам се да ћемо успети да га решимо у наредном периоду.

„Што се тиче бојкота рада парламента, мислим да је то најбоље место за изражавање различитих ставова, али они који се буне нису у парламенту зато што нико за њих није гласао. Радоваћу се да их Макрон прими што пре. Они не желе да се сретну са мном, али желео бих да их председник Макрон прими, а ми смо увек спремни да разговарамо с њима у парламенту“, рекао је Вучић.

„Немамо проблем да разговарамо с њима на једином месту где се разговара, а то је парламент“, поручио је председник Србије.

„Наше је да чувамо своју независност и да напредујемо, да сваког саслушамо, али да на власт дође онај ко има 3,7 посто, то још нисам чуо", додао је.

На питање да ли је чуо од Макрона нешто охрабрујуће кад је реч о Косову, Вучић је рекао да се свакако неће десити то да Француска промени став према Косову, али да га је молио да нам помогне у тражењу компромиса.

„Хвала му што је био спреман да нас саслуша. Уздам се у његову помоћ, не само нашој земљи, него свима у региону где сматрам да је компромисно решење једино могуће. Имам пуно поверење у искрену жељу Макрона да допринесе стабилности региона", рекао је Вучић.

"Знам колико Срба се намргоди кад чује да Макрон каже да је Косово независно, али ми морамо да прихватимо да постоје земље које мисле друкчије од нас, а француски председник је један од ретких који су спремни да нас саслушају и помогну. Све друго је на чекању“, рекао је Вучић и поновио да жели мир и договор с Албанцима, а "остало је на председнику Макрону и ЕУ“.

Макрон: Немам магично решење у џепу

Уз констатацију да јенемогуће вратити историју уназад, француски лидер је нагласио да се мора тражити компромис између дијаметрално супротних ставова.

„ Мора свако да се помери, морамо да нађемо пут“, рекао је француски председник.

„Када прошлост не може да прође, кад је сећање тешко, увек је ситуација проблематична, то кажем на основу прошлости Француске“, навео је Макрон и подсетио на конфликте Француске и Немачке.

© REUTERS / DJORDJE KOJADINOVICПредседник Француске Емануел Макрон: Нема магичног решења ни у мом џепу, ни у џепу Немачке, Русије, САД
Макрон после сусрета с Вучићем: Нема датума за Србију - Sputnik Србија
Председник Француске Емануел Макрон: Нема магичног решења ни у мом џепу, ни у џепу Немачке, Русије, САД

„Сви који мисле да бранити српски народ значи не наћи никакав компромис, не направити никакав корак, нека погледају прошлост Европе и шта се десило с онима који су имали такав дискурс“, истакао је Макрон.

„Ти лоши ветрови су свуда у Европи. Верујем у патриотизам, и дубински сам Европљанин али нисам националиста, јер национализам је нешто што се тиче мржње другог. Националиста је патриота без пројекта, такви постоје и код нас и сви они који кажу да је прави пројекат да наставимо да мрзимо комшију немојте им веровати. Нема магичног решења ни у мом џепу, ни у џепу Немачке, Русије, САД. Одговор је у вашим срцима и у интелигенцији оних који доносе одлуке. Рекао сам да ћу уложити сву енергију како бисмо нашли то решење јер верујем у стабилност региона“, рекао је Макрон.

Како је нагласио, верује да је будућност Србије у спремности да изгради такав споразум, само је питање да ли је Европа у стању да такав споразум постигне.

Макрон: Нема датума за чланство Србије у ЕУ

„Ради се о комплексним питањима, решење је на народима и њиховим руководиоцима“, оценио је Макрон.

На питање о евроинтеграцијама Србије, Макрон је рекао да нема датума и да се не треба затворити у календар.

„Ово је процес који Србију приближава ЕУ, постоји низ реформи које треба спровести. Оно што радимо то је много јаче од било каквог процеса или извештаја“, рекао је француски председник.

Поновио је да ЕУ не може да се шири а да се не реформише.

„Заиста верујем у Европу која није бирократска. Не заљубљујемо се у прописе и норме. Европа је пре свега диван политички пројекат, прича о љубави која је изграђена на вековима ратовања, у једном тренутку смо одлучили да изађемо из тога, а на нама је да то редовно хранимо“, навео је Макрон, уз оцену да у тој Европи и Србија има своје место. .

Потписани споразуми

У присуству председника Србије и Француске размењени су такође потписани споразуми о сарадњи две земље у различитим областима, од просвете и културе до војно-техничке сарадње и енергетике. У име Србије споразуме су разменили са партнерима из Француске министри Синиша Мали, Александар Вулин, Младен Шарчевић, Владан Вукосављевић и градоначелник Зоран Радојичић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала