Мистерија у Персијском заливу: Танкер усред ноћи нестао са радара, огласио се Иран

© AP Photo / Fay AbuelgasimТанкер
Танкер  - Sputnik Србија
Пратите нас
Вест на Си-Ен-Ену била је драматична: Иран је запленио нови нафтни танкер!

Неименовани амерички званичник за питања одбране изјавио је да Америка сумња да се танкер „Ријах“, који је у суботу нестао са радара у Ормуском мореузу, налази у иранским територијалним водама у близини острва Кешм, на коме се налази база Револуционарне гарде.

„Постоји могућност да је покварен или да га неко вуче. То је могућност. Али што смо дуже без контакта, забринутост расте“, навео је неименовани званичник. Он је за америчку агенцију АП додао да брод тек треба да контактира власнике у Уједињеним Арапским Емиратима.

Амерички званичник је дао изјаву АП под условом да остане анониман, будући да се ова ствар не тиче директно америчких интереса.

Паника у западним медијима уследила је нарочито после вести да је врховни ирански верски вођа ајатолах Али Хамнеј изјавио да ће Иран одговорити на британско „гусарство“, односно заплену иранског нафтног танкера у Гибралтару.

Данас је, међутим, објављена истина. Иранске власти су саопштиле да су прискочиле у помоћ нафтном танкеру који се насукао у Персијском заливу. Верује се да је реч о истом танкеру који је у суботу нестао са радара.

Портпарол Министарства спољних послова Ирана Сајед Хади Афгахи рекао је да је танкер био у невољи због техничких проблема, пренела је државна новинска агенција Исна.

Према његовим речима, иранске снаге су оштећени брод одвукле у иранске воде, где ће бити обављена неопходна поправка.

Ово је прво саопштење иранских власти после драматичних спекулација у западним медијима о танкеру који је нестао са радара након што је из Дубаија испловио према Ирану.

Сигнал са овог брода изненада је нестао мало пред поноћ у суботу, након чега су почеле спекулације и теорије завере о његовој судбини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала