Додик после састанка са Вучићем: Харадинајева оставка је нова фарса међународне заједнице

© Срна / Миро ПејићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оценио је да му оставка Рамуша Харадинаја личи на досадашње фарсе које је правила међународна заједница, а која има за циљ да се врши даљи притисак на Србију.

Додик је, у изјави за РТС, рекао да све иде ка томе да се „опере“ још једном биографија Харадинаја, па да може поново да се врати у политички живот такозване државе Косово.

„Ми Срби не смемо да будемо наивни у вези са тим. Потпуно верујем да ту постоји конекција и сарадња међународног фактора и неког ко води читав тај пројекат око (такозване државе) Косово и самог Харадинаја. Изгледа веома фарсично када каже да иде тамо као име, а не као држава. Читава прича око (институција привремених) власти у Приштини има терористички предзнак“, нагласио је он.

Додао је и да чињеница да Харадинају није пресуђено у Хашком трибуналу њега наводи да закључи да је реч о фарси која треба да врши додатни притисак на Србију и на Александра Вучића.

Казао је и да је неопходно да заједно посветимо више пажње, јер то читав српски народ очекује, посебно у РС — да се решење постави као свесрпско питање.

„Не може бити решења за један народ који има сва права на штету државе Србије, а да један део народа у РС мора да ћути и да трпи тортуру међународног фактора који му је наменио улогу живота у држави која не може да функционише“, рекао је Додик.

Каже и да таксе треба да се укину, али да то није дефинитивно решење, већ да морају да се наставе разговори.

„Мислим да око председника Вучића и његове преговарачке позиције треба да се окупе сви политички и национални фактори Србије и да подстакну његову снагу, јер је очигледно да ће међународна заједница по устаљеном оквиру рећи ’имамо операцију са њима, они нису више ту, морате и ви нешто да учините‘. Знамо да је Вучић тврд преговарач и да никаквих уступака на уштрб националних интереса за Србе и неће их ни бити“, објаснио је он.

Рекао је да треба тежити компромису и консензусу, који мора бити опште прихватљив.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала