Хакери рударе криптовалуте у џамијама

© Fotolia / AlswartКриптовалута Биткојн
Криптовалута Биткојн - Sputnik Србија
Пратите нас
Све већи број Иранаца почео је да се окреће криптовалутама, посебно биткоину, услед девалвације националне валуте изазване економским санкцијама САД-а.

Локалне власти су, међутим, упозориле на то да процес „рударења“ биткоина, који „гута“ огромну количину струје, злоупотребљава ирански систем субвенционисања цене електричне енергије.

Субвенционисана цена струје у Ирану тренутно износи пола цента по киловату, што је подгрејало раст заједнице крипто-рудара у тој земљи.

Иранска електроенергетска компанија „Електрикал индастри синдикејт“ недавно је објавила да намерава да повећа цену на седам центи по киловату.

Ирански министар за информације и комуникационе технологије Мухамед Џавад Азари изјавио је да је Иран постао рај за рударење крипто-валута.

Посао рударења није забрањен законом, али су Влада и Централна банка наредиле Царинском бироу да забрани увоз хардвера за рударење, док се не донесу нови прописи“, рекао је он за АП.

Око 1.000 хардвера за рударење конфисковано је из две фабрике у земљи, које су сада угашене, а власти су такође прекинуле снабдевање струјом крипто-рудара.

Забрана је резултирала тиме да су се се поједини рудари склонили у џамије, којима Влада обезбеђује бесплатну струју.

Иран се тренутно бори са хиперинфлацијом због пооштрених америчких санкција, а статистика је показала да су приходи од извоза нафте пали за скоро 90 одсто, док је стопа незапослености близу 20 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала