Путин: Ситуација у Украјини након избора новог председника остала иста

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током интервјуа редитељу Оливеру Стоуну
Председник Русије Владимир Путин током интервјуа редитељу Оливеру Стоуну - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се у Украјини, након избора новог председника, ситуација, за сада, није променила.

„На крају крајева, гласање које је одржано очигледно је било гласање из протеста“, одговорио је Путин у интервјуу америчком редитељу Оливеру Стону на питање да ли се нешто променило у Украјини након председничких избора.

Владимир Зеленски је у априлу победио на председничким изборима у Украјини. У другом кругу њега је подржало 73,22 одсто бирача, док је за његовог противника, тадашњег председника Петра Порошенка, гласало 24,45 одсто.

О Медведчуковом плану за Донбас: Не знам детаље

Коментаришући недавни састанак са председником политичког одбора украјинске партије „Опозициона платформа — за живот“ Виктором Медведчуком, Путин је рекао да му је Медведчук говорио „нешто о својим плановима“ у вези са Донбасом, али да не зна детаље.

„У сваком случају, чини ми се потпуно исправним да позива на директан дијалог са људима који живе у Донбасу“, рекао је руски председник.

Путин је раније на састанку са Медведчуком изјавио да је решавање ситуације на југоистоку Украјине могуће само директним контактом власти у Кијеву са представницима ЛНР и ДНР.

Путин је у интервјуу најавио могућност неизбежне изградње „нормалних, пријатељских“ и савезничких односа између Русије и Украјине.

„Господин Медведчук би могао да игра добру улогу посредника“, предложио је Стоун.

„Мислим да је тако. Али ми имамо различите ставове и гледишта у многим аспектима“, објаснио је Путин.

„Медведчук има своје представе о Украјини и украјинском народу, а ја, на пример, сматрам да су Руси и Украјинци исти народ“, рекао је руски лидер.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност, након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године.

Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република — окупираним, а устаничке снаге — терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених — и даље долази до размене ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала