Дачић: Американци сматрају да Немачка потпомаже Харадинаја

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај поднео је оставку да би се представио као жртва Суда за злочине такозване ОВК и да би победио на парламентарним изборима, оценио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић и додао да се то није десило због притисака страних сила.

„Ово је стратешки потез Харадинаја, пошто је знао да ће бити позван да да исказ, а то не значи и да ће он аутоматски да буде осуђен. Имамо искуства када је Харадинај у питању; знамо да је побио све сведоке и да је због недостатка доказа и сведока на слободи“, рекао је Дачић за телевизију „Прва“.

С друге стране, додаје Дачић, Харадинај је оставку искористио за унутрашње политичке разлоге — не да се повуче, него да победи на парламентарним изборима.

Упитан да ли ће дијалог бити настављен, ако Харадинај поново освоји већину, Дачић је казао да је дијалог тренутно „у коми“, а да ли ће се пробудити зависи од реаниматора, односно, великих сила.

Истиче и да решење косовског питања велике силе виде другачије, додајући да су ту „велике геостратешке игре у питању".

„САД не сматрају да је прави пут косовског решења то што раде Француска и Немачка. Брисел чак није био информисан о тој иницијативи. Брисел сада чека новог шефа дипломатије. Са друге стране, Француска мисли да САД опструира наставак дијалога, односно да они потпомажу Харадинаја, а САД сматра да Немачка гура Харадинаја“, навео је Дачић.

Рамуш Харадинај и руски пранкери - Sputnik Србија
Подсећамо какво је лице Харадинај показао пред руским пранкерима (видео)

Додаје да Американци тврде да је Харадинај рекао да „ако Немачка чврсто каже да укинемо таксе, ми ћемо то учинити“, те да због тога сматрају да Немачка потпомаже Харадинаја.

„Нисам чуо да је Харадинај то рекао, али Американци тако тврде“, рекао је Дачић.

Истиче да „свако оптужује сваког“, али да наставка дијалог нема, првенствено, зато што привремене институције Приштине нису укинуле таксе.

Према његовим речима, због тога се сада врши притисак на Србију да, упркос томе, настави да разговара са представницима привремених институција Приштине о другим темама.

Дачић је нагласио и да Србија неће наставити дијалог, све док таксе не буду укинуте.

„Ако велике силе желе договор око Косова, мора да се изврши притисак на Приштину. Мени је и (Џон) Болтон рекао: ’Ми више нема шта да вршимо притисак на вас, знамо да је проблем у Приштини, не у Београду‘. Сада је питање колико су велике силе спремне да иду у притиску на Приштину“, закључио је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала