Убијани и Албанци: Нови докази против Харадинаја

© AP Photo / Chip EastПрипадници терористичке ОВК на КиМ 1999. године
Припадници терористичке ОВК на КиМ 1999. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да постоје нови докази против Рамуша Харадинаја и да ће их обелоданити у току следеће недеље.

Он у разговору за РТС подсећа да је Харадинају два пута суђено за злочине над Србима и неалбанцима, као и да је оба пута ослобођен, али истиче да је ситуација за њега сада другачија.

Дрецун наводи да су се појавили неки нови елементи — убиства Албанаца које су починили Рамуш Харадинај и његови терористи.

Показао је оригинални документ из Штаба команде оперативне зоне Дукађин и истакао да је то извештај о људима који су убијени и разлозима због којих су убијени, а реч је о Албанцима.

„Ево одговора на питање где су многи нестали Албанци. Ово је документ који су заплениле наше снаге безбедности, који је чак и руком писан. У њему је списак од 30 Албанаца. Они су били припадници полиције Републике Србије и због тога их је ликвидирала група Рамуша Харадинаја. Не знам зашто није показан суду“, наводи Дрецун.

Подсећа на случај „Бункер“, где је откривена масовна српска гробница са најмање десетак тела.

Увиђај - Sputnik Србија
Медији: Браћа Харадинај водила трговину органима

„Најсуровије је ликвидирана петочлана породица са троје деце — од 13, 16 и 17 година. То није једина масовна гробница, има их још. О њима се знало и раније, али се ћутало, није било ни речи о томе у претходним суђењима“, истиче он.

Наводи да је Кфор извршио увиђај, да је место злочина фотографисано, да је дошао и форензички тим из Шведске, али да је, из само њима знаног разлога, и тај случај, уз многе друге, стављен у фиоку.

Додаје да Београд поседује и ратни дневник Харадинаја и да је Србија Тужилаштву Специјалног суда уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа.

Истиче да је у командној одговорности Рамуша Харадинаја почињено 987 догађаја — силовања, убиства, масакрирања.

„Утврдили смо да је у оперативној зони Дукађин терористичка ОВК тада била подељена на шест, односно седам оперативних зона. Зоном Дукађин (део Метохије) командовао је Рамуш Харадинај, а 131. бригадом у тој зони Даут Харадинај. У тој зони је било највише злочина. Утврдили смо више од 987 догађаја — мучења, убистава, силовања, киднаповања“, рекао је Дрецун.

Рамуш Харадинај би данас требало да буде саслушан у Специјалном суду за злочине које су починили бивши припадници тзв. ОВК над српским и неалбанским становништвом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала