Највећа икада изречена казна: Фејсбук ће морати да плати пет милијарди долара

© AP Photo / Jeff ChiuФејсбук
Фејсбук - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка Влада саопштила је у среду казну Савезне трговинске комисије (ФТЦ) која налаже компанији „Фејсбук“ да исплати пет милијарди долара за нарушавање приватности својих корисника.

Како се наводи у тексту „Вашингтон поста“, ова казна предвиђа и надзорне мере и одређене рестрикције над пословањем компаније, али се у одлуци ФТЦ генерални директор „Фејсбука“ Марк Закерберг сматра само делимично лично одговорним.

„Вашингтон пост“ истиче да је реч о највећој казни коју је ФТЦ изрекла.

„У нагодби коју су постигли компанија ’Фејсбук‘ и Савезна трговинска комисија САД, директор Марк Закерберг се обавезао да ће лично гарантовати да ће његова компанија поштовати своје програме о приватности", наводи се у тексту и додаје да је ФТЦ такође запретио кривичним и другим казнама у случају лажних гаранција.

Председник ФТЦ Џо Симонс рекао је да су казна од пет милијарди долара и бројне мере у пословању компаније „Фејсбук“ без преседана у историји његове комисије, додавши да је циљ да се промени начин пословања „Фејсбука“ који се односи на приватност.

Ипак, у овој нагодби компанија „Фејсбук“ не признаје никакву кривицу.

ФТЦ је отворио истрагу прошле године, након што је утврђено да је та фирма у циљу прикупљања података за „Кембриџ Аналитику“ прикупила личне податке од скоро 87 милиона корисника Фејсбука, без њихове дозволе.

Нагодба предвиђа и формирање „независног одбора за приватност“, чије чланове ће именовати независно тело, па могу да буду отпуштени само путем такозване супервећине гласова чланова управног одбора компаније „Фејсбук“.

Адвокат „Фејсбука“ Колин Стреч рекао је да ће нагодба представљати оштрији заокрет у регулисању приватности.

Од избијања скандала компанија „Фејсбук“ је обећала да ће боље штитити податке својих корисника.

Ипак је настављена пракса са бројним пропустима, док критичари и активисти за чување приватности нису убеђени да ће казна или нови модел Фејсбука представљати суштинске промене у начину пословања ове компаније.

Казна односно нагодба коју је компанија „Фејсбук“ утаначила са ФТЦ далеко је изнад претходног рекорда за кршење приватности, када је са 22,5 милиона долара кажњен Гугл, 2012. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала