САД: Нове санкције смањиће руско-америчку трговину за милијарде долара

© REUTERS / Larry DowningЗграда Стејт департмента у Вашингтону
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Нове санкције које је Америка увела Русији због инцидента са тровањем бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије могу довести до драстичног смањења трговине између Русије и САД, које би се мерило у милијардама долара, саопштено је из Стејт департмента САД.

Како је прецизирано, те ограничавајуће мере ступиће на снагу 17. августа са роком трајања од најмање 12 месеци.

У образложењу Стејт департмента наводи се да су те мере уведене јер је „Русија својим активностима угрозила безбедност хиљаде становника Солсберија и Ејмсберија, нанела озбиљне повреде Скрипаљевима, једном британском полицајцу и још двојици грађана, од којих је један преминуо“.

Како је претходно најављено, санкције подразумевају спречавање давања зајмова, финансијске или техничке помоћи међународних финансијских институција, а САД то могу да остварују преко својих представника у тим организацијама (Међународни монетарни фонд, Светска банка, Европска банка за реконструкцију и развој и друге).

Указом је предвиђена и забрана свим америчким банкама да издају зајмове или кредите руским властима, уз изузетак зајмова и кредита за набавку прехрамбених и других пољопривредних производа.

Када је реч о санкцијама на извоз руских производа, из Стејт департмента прецизирају да ће се ограничења односити искључиво на материјал који је повезан са израдом оружја за масовно уништење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала