Преминуо легендарни водитељ РТС-а Светислав Вуковић

© AP Photo / Darko VojinovicЗграда РТС-а оштећена у НАТО бомбардовању
Зграда РТС-а оштећена у НАТО бомбардовању - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Водитељ радијске емисије „Време спорта и разоноде“ и аутор текстова за познате песме као што су „Љубав је само реч“, „Одисеја“, „Кад бих знао да је сама“, „Поздравите мога тату“ Светислав Вуковић преминуо је у 83. години. За новинарски и водитељски рад освојио је многа признања.

Светислав Вуковић је рођен 3. фебруара 1936. године у Штитарици код Мојковца, где је и завршио основну школу. Нижу гимназију са малом матуром похађао је и завршио у Колашину. Четири разреда Више реалне гимназије завршио у Иванграду. Осми разред гимназије и велику матуру завршио је у Бијелом Пољу 1955. године.
Правни факултет у Београду уписао 1955. године на коме је и апсолвирао, преноси РТС.

​Првог новембра 1961. године, постављен је за спикера Радио Београда. Потом одлази на Радио-аутопут, најпре у Ниш а затим у Светозарево, па се сматра једним од оснивача те радио станице. Првог децембра 1967. године прелази у Други програм Радио Београда.

Желећи да се огледа у радио изразу и ван спикерског посла, првог јануара 1975. године добија звање новинара-водитеља и води и пише сценарио за једну у то време од најслушанијих емисија на радију уопште „Сунце, море, бит и хит“. Поред „Минимакса“, „Пријатеља звезда“ и „Дежурног студија“ био је то један оних забавних програма средином седамдесетих који су учинили прекретницу у тој врсти радио програма.


Један је од од четворице родоначелника тог новог занимања, односно облика новинарства у електронским медијима. У то време примљен је у Удружење новинара Србије.

Пошто се указала потреба на Другом програму за спортском емисијом поверен му је програм суботом поподне „Музика, спорт, музика“, а супервизор је био легендарни Радивоје Марковић.

Марта месеца 1978. године заједно са овом емисијом прелази на Први програм радија. Новембра 1978. добија звање уредника-водитеља, да би јула 1981. године преузео уређивање и вођење емисије „Време спорта и разоноде“.

За шеснаест година рада на том програму,поред уобичајеног уређивања и вођења, истичу се и ауторске серије. Најпре серија разговора под називом „Асови ЈУ фудбала“ – својеврсна антологија великана фудбалске игре на просторима претходне Југославије која обухвата три генерације рођене у периоду од 1918. до 1948. године, од Фрања Велфла до Јована Аћимовића.

Друга велика серија разговора насловљена је „Југословенске олимпијске легенде“, о спортистима који су освајали олимпијска одличја за три Југославије.

Од средине осамдесетих година поред емисије „Време спорта и разоноде“ уређује и води и низ других емисија.

Током свог четрдесетогодишњег рада опробао се у разним жанровима радио израза од спикера, преко извештача, репортера-водитеља, па до уредника емисија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала