Расплет у Киргизији: Бивши председник се предао

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаБивши председник Киргизије Алмазбек Атамбајев
Бивши председник Киргизије Алмазбек Атамбајев - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председник Киргизије Алмазбек Атамбајев предао се снагама безбедности, саопштио је члан његовог штаба. Бивши киргизијски лидер је достављен у Главну истражну управу Министарства унутрашњих послова Киргизије, саопштено је у тој институцији.

„После дуготрајних преговора одлучио је да се преда, одвезли су га према Бишкеку. С њим су његови саветници Фарид Нијазов и Кундуз Жолдубајева“, рекао је представник штаба Атамбајева.

Адвокат Атамбајева Сергеј Слесарев рекао је раније да не зна куда је одвезен његов клијент.

„Не знам куда га возе. Налазим се изван опкољеног подручја. Највероватније га возе у Државни комитет за националну безбедност, а не у затворску самицу. Мада, судећи по томе како се развија ситуација, тешко је било шта претпоставити“, рекао је Слесарев.

Специјалне службе Киргизије 7. августа су почеле операцију хапшења бившег председника Атамбајева у његовој резиденцији у селу Кој Таш, 20 километара од престонице.

Они су против присталица бившег лидера, које су покушале да спрече његово хапшење, употребили специјална средства. Операција у првом покушају није успела.

© REUTERS / Vladimir PirogovПристалице председника Киргизије Алмазбека Атамбајева током покушаја његовог хапшења
Расплет у Киргизији: Бивши председник се предао - Sputnik Србија
Присталице председника Киргизије Алмазбека Атамбајева током покушаја његовог хапшења

Током 8. августа сукоби присталица Атамбајева и специјалних јединица су се наставили. Број повређених је премашио 80, а један специјалац је погинуо.

Лидер највеће парламентарне партије социјал-демократа Киргизије Атамбајев предао је власт свом наследнику и најближем сараднику Соронбају Женбекову 2017. године након председничких избора.

Убрзо након тога против чланова тима бившег лидера подигнуте су кривичне оптужнице. Самом Атамбајеву је одузет статус бившег председника, а он се сумњичи за низ кривичних дела.

Бивши шеф државе је у више наврата изјавио да су све оптужбе на његов рачун, као и на рачун његових сарадника, политичког карактера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала