Откривамо ко је херој Миле, човек који у Грчкој помаже свим Србима у невољи

© Фото : Миле СтефановскиМиле Стефановски
Миле Стефановски  - Sputnik Србија
Пратите нас
Туристи из региона, окупљени у фејсбук групи „Лајв фром Грис“, не брину о негативним изненађењима која их могу задесити током одмора у Грчкој. Звезда, херој ове групе је Ципе Миле — човек који несебично помаже свакоме ко се на одмору нађе у невољи.

У коментарима групе у којој људи размењују фотографије и искуства са летовања и ове сезоне се нижу речи захвалности и хвале за Милета који помаже у свим ситуацијама.

© Скриншот, ФејсбукБројни су коментари људи којима је помогао Миле Стефановски.
Откривамо ко је херој Миле, човек који у Грчкој помаже свим Србима у невољи - Sputnik Србија
Бројни су коментари људи којима је помогао Миле Стефановски.

Ако издају кола, агенција не обезбеди адекватан смештај или се неко разболи, ту је Ципе Миле. Иза тог необичног надимка крије се двадесетосмогодишњи Македонац Миле Стефановски, који се бави изнајмљивањем и продајом апартмана. Иако живи у Солуну, помаже људима на територији читаве Грчке.

Студирао је право на Државном универзитету у Солуну и након дипломирања остао је да живи у том граду. Не прича много, више воли да дела говоре сама за себе, па на питање зашто помаже људима у невољи, одговара кратко:

„Кад сам дошао овде никога нисам знао, нисам знао ни језик. Тако да знам како је кад се нађеш у некој страној земљи, а не знаш језик, а камоли да потражиш помоћ.“

© Скриншот, ФејсбукФејсбук страница "Лајв фром Грис" пуна је порука захвалности за све што овај хумани човек ради за Србе и све који говоре његовим језиком.
Откривамо ко је херој Миле, човек који у Грчкој помаже свим Србима у невољи - Sputnik Србија
Фејсбук страница "Лајв фром Грис" пуна је порука захвалности за све што овај хумани човек ради за Србе и све који говоре његовим језиком.

Прво је помогао људима на које је успут наилазио, а сада помоћ нуди преко Фејсбука. Заправо, више је ни не нуди, јер већина Срба, који воле Грчку, тамо летују и искуства размењују на страници „Лајв фром Грис“, и те како знају за Милета. Упознали су га у занимљивим, али пре свега за њих тешким ситуацијама.

„Свежа ми је једна забрињавајућа ситуација, са једним дететом које је прогутало иглице од бора. То се догодило на Ситонији. Довели су их овде у болницу у Солун, па сам био све време са њима и током ноћи као преводилац. Пошто овде имам апартмане које издајем преко букинга, понудио сам им да преспавају, било је касно, око четири сата ноћу, хтели су да се врате назад, али нисам им дозволио“, прича Миле.

Миле Стефановски прискаче у помоћ у свакој врсти невоље, па и када неко тражи давно изгубљеног пријатеља.

© Фото : Миле СтефановскиМиле Стефановски помаже свима, а најчешће Србима, ускоро треба да постане "српски зет".
Откривамо ко је херој Миле, човек који у Грчкој помаже свим Србима у невољи - Sputnik Србија
Миле Стефановски помаже свима, а најчешће Србима, ускоро треба да постане "српски зет".

„Један жена је у Грчкој тражила своју другарицу из студентских дана. Нису биле у контакту двадесет година. Пронашли смо је!“, каже пресрећни Македонац.

Ако неко због квара на аутомобилу остане на путу, зна се, Миле је ту да помогне. Толико пута је изашао у сусрет људима са тим проблемом, да је могуће закључити да у помоћ шаље своје пријатеље, јер су цене симболичне. Не познајем ниједног аутомеханичара, али имам искуства са Грцима, објашњава Миле уз осмех.

„Грци су такви, они су мало националисти по души. Кад се говори грчки језик, све је другачије, па и цене. Кад чују енглески, а знају да је неко у проблему, да нема куда, они ’деру‘“, истиче наш саговорник.

© Скриншот, ФејсбукНајчешћа невоља у Грчкој је квар на аутомобилу, они који се јаве Стефановском сигруно пролазе јефтиније.
Откривамо ко је херој Миле, човек који у Грчкој помаже свим Србима у невољи - Sputnik Србија
Најчешћа невоља у Грчкој је квар на аутомобилу, они који се јаве Стефановском сигруно пролазе јефтиније.

На питање како као Македонац пролази у Грчкој, с обзиром на политичка дешавања, одговара да нема никаквих проблема, јер се пре свега труди да избегава такве теме. Мислим да је пресудно то што људе гледам кроз карактер, никако по националности, тако је и на Фејсбуку, каже Стефановски.

„Доста Македонаца има унутар те групе, има и Хрвата, људи из Босне, разних, оних који разумеју југословенске језике, не помажем само Србима. Помажем свима, али кад је нека банална ствар у питању, искулирам. Пишу и захтевају и разне глупости. Не обазирем се на те људе“, напомиње Миле херој.

У разговору за Спутњик ипак открива зашто су Срби најчешћи на његовој листи добрих дела. Миле би требало да постане српски зет, верен је за девојку из Ивањице.

Планирају да живе у Солуну, па они који путују у Грчку ни убудуће не треба да брину. Пре свега онима који купују некретнине, а таквих је, наглашава, све више, обезбедиће кров над главом, најближи Македонији, односно Србији. А ако неко жели повољно да купи кућу на далеком острву, Миле ће је сигурно наћи по повољној цени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала