Строги услови за дозволу за оружје, али се не зна број илегалаца

© Fotolia / IpopbaЧовек са пиштољем
Човек са пиштољем - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновије четвороструко убиство у селу Вратна код Неготина наметнуло је питање — ко уопште има право да дође у посед ватреног оружја и какве услове мора за то да испуни.

„Легално да носи оружје може јако мали број људи, али се не зна број илегалаца. Први предуслов за добијање дозволе за поседовање, али и оне за ношење оружја, је да је грађанин пунолетан, здравствено способан и неосуђиван“, указује професор Факултета безбедности Младен Милошевић.

Сцена са увиђаја - Sputnik Србија
Четвороструко убиство код Неготина
Ти услови су регулисани Законом о оружју и муницији и, како напомиње овај професор кривичног права, треба правити разлику између дозволе за набављање и поседовање оружја од дозволе за ношење оружја.

„По нашим прописима је прилично тешко добити дозволу за ношење оружја. Морате да докажете МУП-у, који по дискреционој основи може да вам додели ту дозволу, да вам је на неки начин лична безбедност угрожена, тако да релативно мали број људи има дозволу за ношење оружја“, указује саговорник Спутњика.

Закон налаже да за добијање те дозволе лице мора да „учини вероватним да му је лична безбедност битно угрожена или би могла бити угрожена у толикој мери да је за његову безбедност неопходно ношење оружја“.

„Дозволу за ношење оружја решењем одобрава директор полиције или полицијски службеник кога он овласти“, напомиње Милошевић.

CC0 / pixabay / У Србији ретко ко има дозволу за ношење оружја
Строги услови за дозволу за оружје, али се не зна број илегалаца - Sputnik Србија
У Србији ретко ко има дозволу за ношење оружја

Он, међутим, није могао да прецизира о ком се броју дозвола за ношење оружја ради, о чему евиденцију има МУП, али је нагласио да већина људи, који у складу са законом имају оружје за личну безбедност, то оружје могу да поседују само код куће. Чак и ако га, на пример, носи на стрелиште ради тренинга, мора то да чини одвојено од муниције.

„Заиста, ретко ко има дозволу за ношење“, подвлачи професор Факултета безбедности. Он зато сумња да је лице које је данас починило четвороструко убиство на имању у селу Вратна код Неготина имало дозволу за ношење оружја.

Сигурносне камере снимиле су Патрика Крусиуса приликом упада у тржни центар Волмарт у Ел Пасу. - Sputnik Србија
Масовна убиства у САД — чин лудака или бели супрематизам

Можда је, каже, имало дозволу за поседовање оружја у кући, јер да бисте уопште набавили оружје морате да добијете такву дозволу.

„Зато морате да обавите здравствене прегледе. Строги су услови прописани законом, тако да вам МУП изда дозволу тек након што докажете да сте испунили све услове. Постоје и овлашћене здравствене установе које обављају прегледе лица као што су, рецимо, прегледи за професионалну возачку дозволу, укључујући и офтамолога и психолога и психијатра. Имате читав сет лекарских прегледа“, напомиње саговорник Спутњика.

Без те набавне дозволе за поседовање оружја нико не може да купи пиштољ или било које оружје, подвлачи Милошевић, оценивши да услови за набављање и држање оружја код нас нису ни сувише лаки, ни сувише тешки, и да су у европским оквирима.

„Србија не одступа превише од европског просека по томе колико оружја има у легалном поседу грађана. Само се претпоставља да можда има више оружја у нелегалном поседу, с тим што нико ту цифру не може поуздано да зна. Било га је много више деведесетих година, а тај број се сигурно значајно смањио, али опет не можемо имати јасну представу колико. Има различитих процена које одударају једна од друге“, закључује на крају разговора за Спутњик професор Милошевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала