Ивана Жигон: Што је бело постало је црно у Црној Гори, концерт није био политички

© Sputnik / Дејан СимићИвана Жигон
Ивана Жигон - Sputnik Србија
Пратите нас
Хуманитарни концерт „За наше Косово и Метохију“ је пример исказивања солидарности према људима, лишен сваке политике, и несхватљиво је да неко жели да било кога казни због тога, поручује глумица Ивана Жигон, која је са својим „Косовским божурима“ учествовала на концерту у Херцег Новом одржаном у понедељак.

Министарство културе Црне Горе је најавило пријаву против организатора концерта због „истицања симбола других држава, скрнављења званичне химне и политичких и националистичких порука“.

Са „Косовским божурима“ Жигонова је обишла пуно градова и имала пуно концерата и у Србији, и у Црној Гори, и у Русији и по читавим свету, али су јој, истиче, омиљени концерти са Делијама.

„У питању је младост која се сама организује, и то са циљем да помогне својим ближњим, а управо је солидарност оно што све више недостаје савременом човеку“, наводи за Спутњик наша глумица.

Како каже, са Делијама је досад имала 26 концерта и уверила се да је њихова упорност да помогну лишена сваке политике и сваког другог интереса осим љубави и солидарности.

„Увек смо одушевљени кад наступамо са њима, а пошто смо читаву деценију са Звездашима у тој мисији заиста је, поготову за ’Божуре‘ и мене, несхватљиво то што се догодило. Имали смо већ четири концерта и никада ништа никоме до сада није сметало, напротив, сви су били пресрећни. Заиста смо запањени овим што се сада дешава, да је у оном што је црногорска мера, која се мерила историјом и културом, све што је бело постало црно, а црно бело“, са жаљењем констатује наша саговорница.

Да нису трагичне санкције Русији биле би смешне

Ивана Жигон подсећа и на чињеницу да је Црна Гора увела санкције Русији, које би биле смешне да нису трагичне, јер су се господари Црне Горе владичили у Петрограду, а последње речи биле су им Русија.

Ивана Жигон истиче да Црну Гору, иако је рођена у Београду, осећа као свој завичај, будући да јо је прадеда по мајци био председник Владе Црне Горе Митар Мартиновић.

„Поносим се њиме — по својој љубави према Србији и Црној Гори био је пример чојства и јунаштва“, напомиње наша саговорница.

Жигонова истовремено наглашава да, током дугогодишњег рада на тој танкој линији „између уметности и наводно политике“, никада није улазила у политику и да никада није била члан ниједне партије.

„Ни концерт у Херцег Новом није имао никакве везе с политиком, као што ни мој рад са ’Божурима‘ није имао никакве везе са политиком, него са сведочењем. Ја сам се родила у театру и театар јесте зачет у античкој Грчкој као сведочење. Косовске божуре основала сам као антички савремени хор који ће сведочити о нашем времену и са дубоко уметничким поривима сам кренула у ту мисију, пре свега водећи се тиме да је уметност борба за неки бољи свет“, објашњава глумица.

Ретроградни процеси

Жигонова додаје да јој „све те политичке нијансе нису нити блиске, нити драге“, да је њен однос према животу „натпартијски и натполитичан“, а уверена је да је ово што се дешава у Црној Гори „само један моменат“ у њеној историји.

„У Црној Гори је најјаче предање чојства и јунаштва и управо је тамо све постало наопачке у највидљивијој мери. Треба да схватимо да је то управо зато што су најсветлије луче, највећа љубав, највеће чојство, највећа одбрана наших народа и највеће јунаштво у ствари увек били у Црној Гори. Немам никакву сумњу у људе у Црној Гори, уверена сам да они не деле овакве ставове и да је то воља и виших сила које тренутно владају светом“, каже Ивана Жигон.

Наша саговорница верује да ће ускоро све бити другачије, јер је Русија све јача.

„Мислим да ћемо и ми уз Русију бити све јачи и да ће сви ти процеси, који су заиста ретроградни и срамотни, да се поравнају и да ће све оно што се пева на гуслама и што се сведочи већ вековима у Црној Гори поново постати мера истинске Црне Горе“, оптимистично прогнозира уметница.

Танана нит између Србије и Црне Горе

Понављајући став да су антируске санкције које је увела Подгорица „кошмар“, јер је својевремено малена црна Гора због љубави према Русији ушла у рат с далеким Јапаном, Ивана Жигон констатује да сада Министарство културе Црне Горе, које би требало да подстиче младе људе да покажу хуманост, што је био концерт у Херцег Новом, ради обрнуто и испада да треба да буду кажњени зато што се баве задужбинарством и зато што хоће да помогну својим манастирима.

© Небојша ПоповићИвана Жигон рецитује "Плаву гробницу"
Ивана Жигон: Што је бело постало је црно у Црној Гори, концерт није био политички - Sputnik Србија
Ивана Жигон рецитује "Плаву гробницу"

Она одбацује сваку помисао да је концерт имао било шта националистичко.

„Србија и Црна Гора су толико повезане и то је толико танана нит да само злонамерно око може да га дели“, истиче она уз поруку да је „ретроградно размишљати о било каквом дељењу, али да је то је на част оним људима који више воле да се деле него да спајају“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала