„Милош Велики“ спреман за саобраћај (видео, фото)

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАуто-пут Милош Велики
Ауто-пут Милош Велики - Sputnik Србија
Пратите нас
Деоница ауто-пута „Милош Велики“ од Обреновца до Љига спремна је за саобраћај, а тај део ауто-пута је од изузетне важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити Западну Србију и Београд.

„Пуштањем у саобраћај деонице ауто-пута од Обреновца до Љига, која води до Чачка, очекује се значајно растерећење саобраћаја на Ибарској магистрали, чиме би се и на том државном путу значајно побољшала безбедност учесника у саобраћају“, рекао је раније за Танјуг Небојша Павловић, саветник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић.

Траса ауто-пута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице: Обреновац—Уб, дужине 26,23 км, Уб—Лајковац, дужине 12,5 км, где је због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао да буде саниран, и Лајковац—Љиг, дужине 23,98 км.

Тако ће са деоницом Љиг—Прељина у саобраћајној функцији бити 103,06 км ауто-пута Е-763 Београд — Јужни Јадран.

„Очекујемо да ће до краја ове године бити завршена деоница Сурчин—Обреновац, а изградњом везе Сурчина са Новим Београдом, као и изградњом деоница Прељина—Пожега—Бољаре, биће комплетиран цео Коридор 11 кроз Србију“, објаснио је Павловић за Танјуг.

Деоница Обреновац—Љиг је пројектована за брзине од 130 км/ч, ширине је 28,4 метра са брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара. На њој је ради безбедности подигнуто и око 200 км одбојне ограде.

„Деоница је била прилично изазовна за грађевинце, извођаче, пројектанте и нас као надзор зато што је на њој било баш захтевних делова“, рекла је недавно за Танјуг Светлана Милински, шефица надзора Деонице 5 испред Коридора Србије и објаснила да деоница пролази кроз алувијум више река, па је зато изграђено скоро осам милиона кубика насипа који су на неким местима високи и по 12 метара.

„Чињеница да је уграђено скоро 1,7 милиона кубика дробљеног каменог агрегата и 700.000 тона асфалта само по себи говори да је изградња била обиман грађевински захват“, констатује она.

На овој деоници је и 36 плочастих пропуста, 91 цеваст пропуст, 44 регулације водотокова, укупне дужине око 22 километра, петље код Уба, Лајковца и Љига, као и четири наплатне рампе.

Уграђено је више од 80 километара цевовода за одвођење атмосферских вода, као и 95 сепаратора који пречишћавају ту воду због заштите животне средине.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLДеоница је под надзором 24 сата
„Милош Велики“ спреман за саобраћај (видео, фото) - Sputnik Србија
Деоница је под надзором 24 сата

Тунел „Бранчић“ код Љига је, због лоше геологије, био највећи градитељски изазов на овој деоници.

„Ово је врло важна тачка, сам објекат је дужине 960 метара, а при његовој изградњи извршен је ископ од 260.000 кубика материјала, а уграђено је 92.000 кубика бетона и преко 5,5 милиона килограма арматуре“, каже Светлана Милински и додаје да у свакој од цеви тунела постоји ниша за возила која су у квару, као и веза између тунелских цеви у случају инцидентне ситуације.

Тунел „Бранчић“ пуштање саобраћаја дочекује са најсавременијом опремом која ће из новоизграђеног техничко-оперативног центра обезбедити стално праћење и управљање саобраћајем од петље Љиг до изласка из тунела.

„За то праћење постоји 13 сценарија, а опрема је на врло високом технолошком нивоу“, каже она и додаје да осим три редовна режима рада постоје и режими за потенцијалне инцидентне ситуације као што су застој, покварено возило, страни предмет или песак на коловозу.

Она истиче да је врло важно да се из центра лако управља режимом саобраћаја у тунелу у случају пожара, појаве дима и угљен-моноксида, и додаје да је та деоница под надзором 24 сата.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАуто-пут "Милош Велики"
„Милош Велики“ спреман за саобраћај (видео, фото) - Sputnik Србија
Ауто-пут "Милош Велики"

Вучић: После ауто-пута „Милош Велики“ следи Шумадијски коридор

Председник Србије Александар Вучић најавио је изградњу Шумадијског ауто-пута.

Обилазећи нови ауто-пут „Милош Велики“, Вучић је новинарима казао да ће вечерас у говору поводом пуштања у саобраћаја тог ауто-пута обелоданити трасу и друге детаље новог пројекта — ауто-пута који ће носити име „Вожд Карађорђе“.

Према његовим речима, то ће бити Шумадијски ауто-пут који ће повезати северну и централну Шумадију.

Истакао је да ће тај ауто-пут бити од великог значаја за тај део наше земље.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEПредседник Србије Александар Вучић у обиласку новог ауто-пута
„Милош Велики“ спреман за саобраћај (видео, фото) - Sputnik Србија
Председник Србије Александар Вучић у обиласку новог ауто-пута

Додик: Ауто-пут „Милош Велики“ повезује Србију са РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да верује да ће ауто-пут „Милош Велики“ привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају, као и да ће повезати Србе из РС са Београдом и Србијом.

„Надам се да ће овај ауто-пут привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају. Од Београда до Чачка је било потребно три и нешто сата, сада ће то бити смањено на мало више од сат времена, то је велика промена“, рекао је Додик, који је са председником Александром Вучићем, министрима, амбасадорком Кине и другима обишао ауто-пут „Милош Велики“.

Додик је рекао да ауто-пут води и у правцу Вишеграда и даље према Требињу, што је и релација на којој Срби у РС комуницирају са Београдом.

Мандић: Данас је Београд ближи Бару, А Србија Црној Гори

Лидер опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић оценио је да је отварање ауто-пута „Милош Велики“ историја не за Србију, већ за Србију и Црну Гору.

Мандић је, у изјави новинарима током обиласка новог ауто-пута, заједно са председником Србије Александром Вучићем и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, рекао да је од данас Београд ближи Бару и Србија ближа Црној Гори.

Упитан када ће Црна Гора изградити свој ауто-пут према Србији, он је одговорио да би се у Црној Гори радовали да то може да буде већ сутра, али не може.

„Ово су сањале генерације грађана Црне Горе. Миграциони ток је ишао вековима из Црне Горе, а овај пут ће помоћи да најмање две Црне Горе које живе ван данашње Црне Горе почну да се враћају свом завичају. Ово је велика шанса“, констатовао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала