Шта Меркелова и Џонсон мисле о повратку Русије у Г8

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Напредак у реализовању Минског споразума допринео би стварању нових услова за повратак Русије у формат Г8, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел поводом идеје председника САД и Француске, Доналда Трампа и Емануела Макрона, да се Русија врати у групу водећих држава света.

„Што се тиче учешћа Русије на састанцима Г7, 2014. године она је била искључена због одређених разлога. Постоје, вероватно, лагани помаци у реализацији минског процеса, ако бисмо се заиста помакли унапред, то би створило нову ситуацију“, рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре с британским премијером Борисом Џонсоном.

Она је додала да „на основу ситуације у овом тренутку није дошло до тако далеког помака, да би могла да каже да су разлози из 2014. године отклоњени“.

Меркелова је навела да Европа, а пре свега Француска и Немачка, тим поводом сада улажу све напоре да се оствари напредак у реализацији Минског споразума, уз учешће новог украјинског председника Владимира Зеленског и руског лидера Владимира Путина.

© AP Photo / Sergey PonomarevЗаставе земаља-чланица и лого Г8 на самиту у Санкт Петербургу 2006.
Шта Меркелова и Џонсон мисле о повратку Русије у Г8 - Sputnik Србија
Заставе земаља-чланица и лого Г8 на самиту у Санкт Петербургу 2006.

Борис Џонсон је рекао да закључке у корист повратка Русије у Г8 тек треба пронаћи и додао да у виду има и инцидент с тровањем бившег сарадника ГРУ Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије у марту 2018. у британском Солсберију, као и „нестабилност, војна дејства у Украјини, провокације које Русија остварује не само у Украјини, него и на многим другим местима“.

„Морам да кажем да се потпуно слажем с канцеларком Меркел и сматрам да закључке у корист повратка Русије у Г7 тек треба пронаћи“, додао је британски премијер.

Председник САД Доналд Трамп рекао је раније да би било много једноставније да се разговара о одређеним питањима када би се Русија вратила у формат Г8. Он је поновио да је Москва искључена из групе водећих земаља (сада Г7) због Крима.

Трамп се сложио с предлогом француског председника Емануела Макрона да позове Русију на самит Г7 2020. године у САД. Очекује се да ће амерички председник поставити то питање на предстојећем самиту у Бијарицу.

Путин је раније рекао да Русија сматра корисним све контакте са земљама „велике седморке“ и да не искључује могућност обнављања формата Г8.

Русија је престала да добија позиве за састанке водећих земаља света након догађаја на Криму и у Украјини 2014. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала