Немачки медији: Војници Бундесвера без личне опреме

© REUTERS / Michael KappelerВојници немачког Бундесвера
Војници немачког Бундесвера - Sputnik Србија
Пратите нас
Снабдевање немачког Бундесвера је већ одавно у лошем стању — авиони не лете, тенкови не иду, пушке не пуцају. Поред тога, тренутно постоје проблеми чак и са основном опремом — војницимa недостаје обућа, пише немачки лист „Велт“, а преноси РТ.

Како се наводи у чланку — Министарство одбране Немачке је још 2016. године планирало да у потпуности обезбеди војску новом обућом, међутим, процес се отеже годинама.

На захтев политичарке из Слободне демократске партије Мари Агнес Штрак Цимерман, из немачког Министарства одбране су одговорили да ће потпуна реализација новог система војне обуће за оружане снаге у складу са тренутним планом бити завршена до краја другог квартала 2022. године.

Према писању листа — првобитно је било планирано да војска добије нову обућу до краја 2020. године.

Како су објаснили из Министарства — нису успели да испоштују рокове, и то због ограничених производних капацитета индустрије. Према њиховим речима — нову војну обућу је добила „само неколицина“ војске.

У писменом одговору на захтев Штрак Цимерманове се, између осталог, саопштава да је 160.000 од скоро 183.000 војника добило први пар тешких војничких чизама, међутим, још увек недостаје други пар обуће. Само 31.000 војника добило је лаке чизме. Замењивање обуће која се користила током целе године са два пара тешке и једним паром лаке војне обуће планирано је још од 2016. године, саопштава немачки лист.

Према мишљењу политичарке Штрак Цимерман — чини се „гротескним“ то што је потребно толико времена да се цела војска опреми новом обућом. Како је истакла, то није питање моде, него безбедности.

„Замислите да ватрогасци гасе пожар у папучама“, прокоментарисала је ситуацију Штрак Цимерманова.

Са друге стране, министарка одбране Немачке Анегрет Крамп Каренбауер је, током своје прве посете војсци и здравственој служби Бундесевера на новој дужности, истакла да је војницима потребна савремена и тестирана опрема, како би били спремни за службу.

Према њеним речима — јединице морају да буду опремљене у складу са њиховим задацима, а то се тиче и личне опреме војника, закључила је тада Крамп Каренбауерова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала