Отварање изложбе ,,Ослобођење Минска и Белорусије“

© Руски домИзложба "Ослобођење Минска и Белорусије"
Изложба Ослобођење Минска и Белорусије - Sputnik Србија
Пратите нас
У оквиру циклуса манифестација које су посвећене обележавању 75. годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату, у Галерији Руског центра за науку и културу ,,Руски дом“ у Београду 29. августа у 18 часова биће отворена изложба „Ослобођење Минска и Белорусије“.

Фотографије, документа, плакати, карте и планови војних операција детаљно говоре о јуначком отпору совјетског народа против окупационог режима нацистичке Немачке на територији Белорусије, који је трајао до краја јула 1944. године и обухватио је ратне операције групација Црвене Армије, партизана, илегалну борбу и отпор цивила, стоји у саопштењу Руског дома.

Владимир Путин и Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко неће у Пољску, јер се солидарише са Русијом

Дуге три године је белоруска земља патила под фашистичким јармом. Пут ка њеном ослобођењу отпочео је 1943. године, када су, захваљујући Смоленској, Брјанској, Черниговско-Припјатској, Лепељској и Гомељско-Речицкој операцији, ослобођени први белоруски градови.

Потпуно ослобођење Белорусије је наступило 1944. године, током једне од највећих и најзначајнијих војних операција Великог Отаџбинског рата — Белоруске стратешке офанзивне операције „Багратион“, која је резултирала ослобођењем Белорусије, дела Балтика и Пољске и омогућила је излазак према граници Источне Прусије.

Борбе, које су се одвијале на огромној територији, одликовале су се жестоким и бескомпромисним отпором и постале су значајан део историје Великог Отаџбинског рата, светла страница његове јуначке и трагичне историје.

Изложбу је приредио Државни музеј историје руске књижевности „Владимир Иванович Даљ“, у сарадњи са Белоруским државним музејом историје Великог Отаџбинског рата, Државним централним музејом савремене историје Русије и Централним музејом Великог Отаџбинског рата, закључује се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала