Русија би могла помоћи Турској да створи властити борбени авион пете генерације ТФ-Кс

© Фото : TUSAŞАвион ТФ-КС
Авион ТФ-КС - Sputnik Србија
Пратите нас
„Москва би могла помоћи Анкари да створи властити борбени авион пете генерације ТФ-Кс“, рекао је Дмитри Шугаев, директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

„Они имају пројекат ТФ-Кс, ловца пете генерације, а што се тиче индустријске сарадње, ми смо вољни да разговарамо о сарадњи", рекао је Шугајев новинарима током летачко-свемирског салона „МАКС - 2019“.

Такође је напоменуо да су председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган 27. августа нагласили да је индустријска сарадња две земље могућа и пожељна.

Шугајев је такође рекао да Русија и Турска испитују могућности продаје напредних ловаца Су-35 или Су-57.

„Разговори ће се водити са мојим колегом Исмаилом Демиром, шефом Турске Дирекције за одбрамбену индустрију. Ми ћемо кренути напред са могућом испоруком Су-35 или Су-57“, рекао је Шугајев.

Високи званичник је појаснио да је прерано говорити о уговорима и инсистирао је на томе да, за сада, постоје само консултације.

Турска управо размишља о набавци Су-35, према наводима из штампе те земље, након што су је Сједињене Америчке Државе искључиле из програма снабдевања борбених авиона Ф-35, у знак одмазде за куповину напредних руских противракетних система С-400.

Поред тога, Шугајев је известио да ће друга фаза испоруке руских противракетних система С-400 Турској бити завршена за неколико недеља.

„Почела је друга фаза снабдевања батеријским компонентама противавионских система С-400. Десет летова ће бити обављено у ту сврху током неколико недеља“, рекао је он.

Међународни сајам авијације и свемирских истраживања „МАКС - 2019“ има за циљ да представи руску технологију и промовише заједничке пројекте са страним партнерима, а одржава се од 27. августа до 1. септембра у Жуковском, граду у провинцији Москва.

Овај догађај има информативну подршку медијске групе Россииа Сегодниа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала