Пуштање Вишинског први корак у превазилажењу лудила

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински
Уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински - Sputnik Србија
Пратите нас
То је први корак на путу ка постизању правде. Наравно, тешко ће бити да се Кирилу Вишинском надокнади оно што му је урадио кијевски режим. Предстоји много посла да би се истински успоставила праведност заснована на закону и свим нормама из области људских права и слободе речи, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„О томе говори и сам Кирил, и активисти за људска права и новинари. Не може да прође тек тако случај, такав однос према новинару ког више од годину дана држе у затвору а не предоче му никакву оптужницу. Више од годину дана нема доказа за било какву његову кривицу, него се само износе апсурдне оптужбе“, рекла је Захарова.

Заменик председника Државне думе Петар Толстој, који је и сâм новинар, изразио је задовољство што је Вишински коначно пуштен на слободу.

„Током овог дугог периода сви ми новинари и обични грађани, који су разумели сву неправду оног што му се догађало, борили смо се на све могуће начине да он буде ослобођен. Иако ово још није крај, направљен је први корак да би се превазишло лудило коме смо били сведоци последњих година. Заправо, не смемо заборавити да је Кирил као новинар износио своју тачку гледишта не кршећи никакве законе, ни Украјине, ни међународно право и зато мора бити ослобођен свих оптужби, као и остали грађани Украјине који сада чаме по затворима“, рекао је Толстој.

Политиколог и лидер покрета руских Украјинаца Парус Јуриј Кот истиче да је одавно било јасно да Вишински ни за шта није крив.

„Знао је то он, знала је украјинска власт и ми смо знали да ће се то десити још пре месец дана на претходном заседању суда. Али десило се сада, а ми схватамо да је мноштво разлога за то. Први је наравно смена руководства Украјине. Да ли на боље или на горе, али је свакако смена. Други разлог за чекање је, како је још пре недељу дана рекао Владимир Путин, опрезни оптимизам кад је реч о украјинској власти и то што су процеси у току, а ситуација се мења. А ослобађање Кирила то и показује“, наглашава Кот.

Подсећајући да омбудсман Русије Татјана Москаљкова води преговоре са украјинским властима о размени заробљеника, Кот додаје да је Вишински одбио да буде укључен у тај списак, јер сматра да није крив.

Кот такође оцењује да је ово свакако тријумф руске дипломатије, али и помак у украјинско-руским односима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала