Амерички конзорцијум гради Моравски коридор

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLКрак Трансевропске магистрале
Крак Трансевропске магистрале - Sputnik Србија
Пратите нас
Конзорцијум „Бехтел-Енка“ биће стратешки партнер у реализацији Моравског коридора, одлучила је Влада Србије.

Реч је о пројекту изградње инфраструктурног коридора ауто-пута Е-761, деонице Појате-Прељина, а Конзорцијум „Бехтел-Енка“ градиће Моравски коридор дужине 112 километара.

Тиме ће бити повезани Коридор 10 и ауто-пут „Милош Велики“, а самим тиме и око 500.000 људи, као и градови Чачак, Краљево, Врњачка Бања, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац.

Поред изградње ауто-пута, пројекат ће обухватити и регулацију Западне Мораве и њених притока, као и изградњу телекомуникационе инфраструктуре.

Влада је на данашњој седници усвојила и платформу за учешће делегације Србије на Кинеском међународном сајму за инвестиције и трговину, који ће бити одржан од 8. до 11. септембра ове године у граду Сијамену, у провинцији Фуђијан.

Учешће Србије на том сајму отвориће нове могућности за унапређење трговинско-економске сарадње две земље и већа кинеска улагања у различите области у Србији.

Србија ће на изложбеном простору од 810 квадратних метара представити конкретне пројекте, институције и компаније, ради што бољег презентовања привредних и инвестиционих потенцијала земље.

Делегацију Србије предводиће потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Влада је одлучила и о оснивању Академије струковних студија Западна Србија, Академије струковних студија Шумадија, Академија техничких струковних студија Београд и Академија техничко-уметничких струковних студија Београд.

Оснивање тих академија допринеће ефикаснијем, ефективнијем и економичнијем остваривању циљева струковног високог образовања и његовом повезивању са потребама тржишта рада.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала