Ко би купио скупље, кад може јефтиније? Или то Пољаци тврде пазар

© AP Photo / Koji Sasahara, File / Танкер
Танкер - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Споразум који су управо потписале САД, Пољска и Украјина о коришћењу америчког течног нафтног гаса је још једна маркетиншка прича, која је тешко изводљива, јер је економски нереална.

Ни Доналд Трамп, ни било који политичар у Америци неће моћи некоме да нареди да продаје гас тако да на томе нема зараде.

„То је, једноставно, незамисливо, и уз сва настојања да потисну руски гас и Русију са европског тржишта, ту не треба очекивати никакав политички дампинг“, изричита је Јелица Путниковић, уредница „Балкан магазина“ и стручњак за енергетику.

Споразум који су у Варшави потписале три земље предвиђа да до 2021. године Украјина почне годишње да добија до шест милијарди кубика америчког утечњеног гаса из Пољске. До тада треба да буде изграђено 110 километара гасовода којим ће бити транспортован гас који танкерима буде стизао до ТНГ терминала у Пољској, пошто прво у у специјалним постројењима буде поново враћен из течног у гасовито стање.

Први амерички танкер би требало да пристигне у новембру ове године.

Као Украјина

„Чини се да се Пољска заправо плаши да ће се врло брзо наћи у ситуацији у којој је Украјина, јер кроз гасовод ’Јамал-Европа‘ из Русије преко Пољске пролази 29 милијарди кубних метара гаса годишње. То је, додуше, много мање него што пролази кроз Украјину, али Пољска свакако од тог гасовода зарађује, а тако се и снабдева“, указује Путниковић за Спутњик.

© Sputnik / Ivan Rudnev / Уђи у базу фотографијаГасовод «Јамал–Европа»
Ко би купио скупље, кад може јефтиније? Или то Пољаци тврде пазар - Sputnik Србија
Гасовод «Јамал–Европа»

Подсећајући да у мају 2020. године истиче уговор о транзиту и снабдевању руским гасом, који Пољска има са „Гаспромом“, наша саговорница објашњава да се Пољаци, који годишње троше око 10 милијарди кубних метара руског гаса, што је 70 одсто њихових потреба, у ствари се припремају за тај сценарио. Зато су и почели у последње време да се снабдевају америчким утечњеним гасом, који стиже танкерима, и да граде ЛНГ терминал за њихов пријем.

Пошто је Украјина већ дуже време по питању отказивања транзита у првом плану, Пољску за сада нико не помиње. А Руси би могли да одустану од транспорта кроз Пољску, јер имају „Северни ток 1“ и завршава се „Северни ток 2“.

„Са друге стране, имају и ’Турски ток‘, који ће снабдевати не само Турску, него и Бугарску, Србију и Мађарску, и ићи ће чак до Аустрије“, напомиње Путниковићева.

Она подсећа да је бугарски премијер Бојко Борисов најавио да ће 5. септембра бити потписан уговор о градњи гасовода „Турски ток“ на бугарској територији.

Због свега тога, Путниковић напомиње да је питање колико је функционалан тај споразум о куповини скупљег америчког течног гаса и потом његов реекспорт из Пољске у Украјину, посебно зато што Американци неће посегнути за политиком дампинга цена.

Ништа од дампинга

„Нико ко размишља економски неће купити скупљи гас, нити би неко слао танкер да би продавао гас испод цене“, тврди уредница „Балкан магазина“.

„Ја бих рекла да је то само једна политичка прича. Подсетићу да су Американци својевремено, после гасне кризе од 2006. до 2009. године, обећавали да ће модернизовати гасовод у Украјини, а то је, према неким тадашњим проценама, представљало трошак од 3,2 милијарде долара. Када су видели колико то кошта — одустали су“, илустровала је ситуацију саговорница Спутњика.

Ни Трамп ни било који политичар у Америци неће моћи да нареде некоме ко продаје гас у САД да то чини тако да на томе нема зараде.

„И неког привредника у Пољској да питате хоће ли да купи скупљи амерички гас или јефтинији руски, он ће вам рећи да гас нема боју, да је њему битна цена, јер мора да опстане на конкурентном тржишту. Питање је да ли ће уопште Пољска за своје потрошаче увозити амерички гас. Први танкер треба да стигне у новембру и тек ћемо видети колико ће бити тог гаса“, напомиње она.

© Nord Stream 2 /  / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток ‑ 2" у Финској
Ко би купио скупље, кад може јефтиније? Или то Пољаци тврде пазар - Sputnik Србија
Изградња гасовода "Северни ток ‑ 2" у Финској

Уз то истиче и да је питање колико је Америка поуздан испоручилац течног гаса. Подсећа да је прошле зиме, када је Америка претила да ће да преплави Европу својим течним гасом, услед велике хладноће део потрошача у САД остао без гаса, па је један танкер са природним гасом из Сибира, уместо у Велику Британију, отпловио у Америку.

Памет у главу

На питање коме Пољска уопште може да препродаје амерички утечњени гас, осим Украјини, Путниковић каже да не може никоме.

„Нико ко води одговорну економску политику неће купити скупље оно што може да плати јефтиније. То јесте основни проблем због ког су у неким балтичким земљама, које су почеле да праве ЛНГ терминале, они остали недовршени и нису профункционисали у пуном до сада изграђеном капацитету. Зато што је ЛНГ гас скупљи. Тек када можда на неком другом крају света буде смањена потражња за америчким гасом, они ће онда можда да спуштају цену. Али никада не може у реалној економској рачуници ЛНГ гас бити јефтинији од гаса из гасовода“, подвлачи уредница „Балкан магазина“.

„Пољска ће дакле, ако је паметна, и даље увозити руски гас“, закључује Путниковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала