Путин и Абе разговарали о мировном споразуму и Курилима

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПремијер Јапана Шинзо Абе и председник Русије Владимир Путин на састанку у оквиру Источног економског форума у Владивостоку
Премијер Јапана Шинзо Абе и председник Русије Владимир Путин на састанку у оквиру Источног економског форума у Владивостоку - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и јапански премијер Шинзо Абе разговарали су на састанку у оквиру Источног економског форума о мировном споразуму и о Курилским острвима, изјавио је новинарима Јуриј Ушаков, помоћник председника Русије.

„Разговарано је о разним питањима билатералне сарадње, укључујући трговинску и економску област, као и о питањима која се односе на мировни споразум. Делимично је и о острвима разговарано, прво у четири ока, а затим и уз учешће делегација“, објаснио је Ушаков.

„Све је у приближно истом стању. Договорено је да се наставе они формати који функционишу“, додао је он.

Територијално питање

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан. СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију. Совјетски савез се надао да ће та Декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема и није одустао од претензија на та острва. Каснији преговори нису дали резултате и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.

Острво Шикотан Сахалинске области  - Sputnik Србија
Јапан присвојио Јужне Куриле на сајту Олимпијских игара 2020.

Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.

У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званичан став био — да се му прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај, па да се тек након тога закључи мировни споразум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала