Боцан-Харченко: Србија мора бити видљивија и присутнија у Русији (видео)

© Sputnik / Радоје ПантовићАлександар Боцан-Харченко у Спутњику
Александар Боцан-Харченко у Спутњику - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Александар Боцан-Харченко дошао је у Србију у тренутку када су односи између две земље не само добри, већ изузетно добри. Контакти на највишем нивоу чешћи су него икада, па се, просто, поставља питање — да ли је могуће још их унапређивати. Питамо руског амбасадора — који је задатак себи поставио долазећи у Србију.

Ви сте у праву, али код нас кажу да никад нема границе за побољшање. Ја сматрам да имамо пуно неискоришћених могућности и руководство у Русији, председник и министар иностраних послова су ми поставили тај задатак. Уз задовољство садашњим нивоом и садржајем и могућностима наших односа, ми, наравно, имамо нове смернице и нову перспективу да идемо даље.

Које су то смернице и шта нас чека?

— Пре свега бих навео енергетику. Сада смо на почетку изградње гасовода. Ја верујем да ће то бити пресудно за овај део Европе, која ће бити обезбеђена гасом и енергијом на економски разуман начин, а Србија ће имати кључну улогу у овом делу Европе. Почели смо градњу, сада смо на почетку.

Ту је и железница — они су почели радове, али имају више планова за развој инфраструктуре… Па продаја авиона, сарадња у овој области, а ја бих навео и војно- техничку сарадњу, за шта постоји узајамни интерес. Посебно морам да нагласим сарадњу у атомској сфери, за коју такође постоји узајамни интерес, то је висока технологија, укључен је „Росатом“. Сарадња се обавља на највишем нивоу у технологији и науци и има велику перспективу.

Коначно је почело да се говори и о отварању културног центра у Москви…

— Да, отвориће се, припремили смо уговор. Очекујем да се ускоро потпише. У културној сарадњи имамо много могућности. Србија је позната и препознатљива у Русији, али нисам задовољан, зато што сматрам да, с обзиром на оно што нас повезује, Србија мора, намерно користим реч мора, да буде осетно видљивија и присутнија. Културни центар ће ту имати кључну улогу и биће у најбољој ситуацији. Имаће сваку, најширу, најактивнију подршку и у Москви и од стране власти и свих ресора, друштва, јавности и тако даље. Наравно, ми ћемо користи и друге начине за бољи развој и за више културне размене. То је област у којој нисмо искористили ни 10, 20 одсто наших могућности.

© Sputnik / Радоје ПантовићРуски амабасадор Александар Боцан Харченко долази у Спутњик
Боцан-Харченко: Србија мора бити видљивија и присутнија у Русији (видео) - Sputnik Србија
Руски амабасадор Александар Боцан Харченко долази у Спутњик

Ви сте сада поново на Балкану, после неколико година које сте провели у Москви. Веома добро познајете терен и све што се догађало у последњим деценијама. Како Вам данас изгледа Србија, које промене видите?

— Србија изгледа боље. Београд изгледа боље, много боље. Видљиво је да напредује. Ту сам тек месец и по дана. На жалост, још нисам путовао по Србији, али био сам у Нишу и у Војводини, где РЖД остварује свој пројекат. Види се да се развија инфраструктура, граде се аутопутеви, а то је важно. Имам осећај да се земља развија брзо и убедљиво, упорно. И на основу дугорочног плана — овај развој је промишљен и свеобухватан. А што се тиче људи — имам утисак да су позитивнији.

Приближава се 20. октобар, Дан ослобођења Београда, у коме су заједно учествовали југословенски партизани и војници Црвене армије. Једном сте рекли да ћемо заједно славити, ми очекујемо посету премијера Медведева.

— Ми ћемо објавити званичну информацију када се буде знало ко ће бити на челу руске делегације. За сада се зна да ће то сигурно бити делегација на врло високом нивоу. Убеђени смо да ће се тај догађај и по форми и политичком садржају веома разликовати од, да тако кажем — „баханалија“, које су се недавно догодиле у Пољској.

Следеће године, 9. маја, у Москви ће се славити 75 година Победе. Председник Путин већ зове госте. Шта мислите — хоће ли позвати Пољску?

— Ја знам да је председник Вучић одавно добио позив… А остало... Ја сам, ипак — амбасадор у Србији.

 

Претходно објављене делове интервјуа са руским амбасадором можете читати овде (ПРВИ ДЕО / ДРУГИ ДЕО).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала