Норвешка у страху, пси масовно умиру од мистериозне болести

CC BY-SA 2.0 / Bönisch / Хаски
Хаски - Sputnik Србија
Пратите нас
На стотине паса у Норвешкој оболело је од мистериозне болести пробавног тракта, а 26 их је због ње већ и угинуло.

Због тога су норвешке власти упутиле апел власницима паса да своје љубимце не пуштају у интеракцију са другим псима, будући да се сумња да би болест могла бити заразна.

Иако је на лешевима угинулих паса спроведена обдукција, она није резултирала било каквим открићем, саопштили су из Норвешке агенције за сигурност хране. До сада су једино регистровани заједнички симптоми оболелих паса: умор, повраћање и пролив. Из Ветеринарског института Норвешке су саопштили да је до сада забележено више од 200 случајева оболелих паса.

Болест се први пут појавила у Ослу почетком овог месеца, а касније су забележени случајеви у Бергену и у неколико места на северу државе.

У настојању да забринутим власницима дају какву-такву информацију о потенцијалном узроку болести, Агенција за сигурност хране је поручила да је у утроби неколико оболелих паса пронађен микс две бактерије — Провиденциа алцалифациенс и Цлостридиум перфрингенс, преноси „Б92“.

Те се бактерије понекад повезују са проливима код паса, али и код људи. Из Агенције су опрезно рекли да не могу бити сигурни да су оне узрок симптома код оболелих паса.

У једном тренутку се спекулисало да је болест у вези са необично великим бројем гљива које су расле ове године, а та теорија још увек није одбачена. До сада су као потенцијални узрок искључени салмонела и отров за пацове, пише хрватски „Јутарњи“. Са друге стране — не може се са сигурношћу рећи јесу ли случајеви оболелих паса уопште повезани и ради ли се уопште о епидемији.

Власници се јављају ветеринарима са причама о томе како су њихови пси један дан били савршено здрави и весело трчкарали, да би већ идућег дана били покошени повраћањем и проливима. Савршен пример је случај седмогодишње кује Лекси, која је оболела почетком прошле недеље, била код ветеринара у четвртак, да би је власници идућег дана пронашли угинулу у ходнику.

У настојању да докучи због чега је дошло до болести, Ветеринарски институт Норвешке замолио је чак 2.000 ветеринара да испуне упитнике о овој болести. Добра је вест да се не чини да болест има било каквих последица по људе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала