Русија трага за несталим „агентом“ ЦИА

© AFP 2023 / Eric BaradatКућа Олега Смоленкова у граду Стафорд, Вирџинија
Кућа Олега Смоленкова у граду Стафорд, Вирџинија - Sputnik Србија
Пратите нас
Информације о наводно повученом „америчком шпијуну“ из Русије Олегу Смоленкову су део предизборне кампање у САД, саопштило је Министарство иностраних послова Русије. Москва је затражила од Интерпола податке о његовом сталном боравку.

Русија је затражила од Интерпола информације о месту боравка бившег службеника Кремља Олега Смоленкова на територији САД, након што су га медији назвали агентом ЦИА.

„Држављанин Русије је нестао на територији стране државе заједно са својом породицом. Поводом тога је у Русији одмах био покренут кривични поступак“, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је додала да је Смоленков нестао пре две године и сада, када су медији избацили нове информације, треба све пажљиво проучити и још једном проверити.

„То је класична пропаганда. Прво се постави циљ, а затим се креће са информацијама. Шта је циљ? То је апсолутно унутрашња политичка пропаганда, јер је у САД почела предизборна кампања“, рекла је Захарова на брифингу.

„У овом случају телевизија покушава да пуца на садашњег председника САД, а ударили су на претходног председника САД, пошто је управо телевизија претпоставила да је Смоленков у периоду владавине Обаме радио као агент ЦИА“, додала је Захарова.

Подсетимо, „Си-Ен-Ен“ је раније саопштио да су америчке специјалне службе 2017. године евакуисале шпијуна који је био на једном од највиших положаја унутар руског руководства.

Неименовани извор је за америчку телевизију рекао да су специјалне службе евакуисале шпијуна, јер је постајала забринутост да се Трамп непажљиво односи према тајним документима.

Та одлука је донета након што се Трамп састао са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом и тадашњим амбасадором Русије Сергејем Кисљаком, када су обе стране размениле тајне информације о терористичкој организацији ДАЕШ-у.

Поводом целе ситуације се огласио и руски сенатор Франц Клинцевич, који је оценио да је у питању лажна вест и покушај да се дискредитује Трамп.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала