Како су корисници кредита у „швајцарцима“ победили банке у Хрватској

CC0 / Pixabay / Швајцарски франак
Швајцарски франак - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Корисници кредита у „швајцарцима“ у Хрватској победили су банке, пошто је потврђена пресуда из 2013. којом је валутна клаузула проглашена ништавом.

После осам година на судовима, Врховни суд Хрватске је саопштио да су банке криве за незаконито поступање према корисницима стамбених кредита уговорених у швајцарским францима и да су повредиле колективне интересе и права задужених грађана.

Након ове одлуке, власници тих кредита од сада па до 2023. у судским процесима могу да траже повраћај преплаћеног новца од банака, пише „Политика“.

Швајцарски франци и еври - илустрација - Sputnik Србија
Корисници кредита у швајцарцима тек почињу битку за њихову конверзију

Ту вест је с одушевљењем дочекало 125.000 корисника ових кредита у Хрватској, који ће сада тражити обештећење од банака, без обзира на чињеницу да је више од 90 њих 2015. године конвертовало своје дугове из франка у евро.

У пресуди хрватског суда се наводи да су тужене банке имале сазнања о извесној будућој промени швајцарског франка према куни на штету потрошача и без обзира на то, подстрекивале су их да ипак закључе уговоре. Банке су саопштиле да разматрају даље правне кораке који су им на располагању у Хрватској и ЕУ.

Према проценама, реч је о око две милијарде евра, колико би банке биле у обавези да врате клијентима.

Како су за „Политику“ рекли у хрватском удружењу „Франк“, то значи да свих 125.000 корисника тих кредита има отворена врата према судовима.

„Могу приватно да туже банке и потражују новац који су до сада неосновано платили банкама. До сада има 30.000 тужби, а очекујемо да ће их до 2023. бити више од 100.000“, казали су из тог удружења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала