Хоће ли се жесток напад на Белу кућу вратити „дубокој држави“ као бумеранг

© AP Photo / Carolyn KasterПристалице импичмента Доналда Трампа логорују испред Беле куће
Присталице импичмента Доналда Трампа логорују испред Беле куће - Sputnik Србија
Пратите нас
Ненси Пелоси, иако свесна политичких последица које покретање истраге против америчког председника може да донесе демократама, била је принуђена на тај потез. Покретање званичне истраге сигурно ће мобилисати и узбуркати Трампову изборну базу.

Председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси најавила је да ће овај дом покренути истражни поступак против председника Доналда Трампа, оптужујући га да је издао заклетву и националну безбедност, у настојању да ангажује стране силе које би оцрниле његовог политичког противника због властитог политичког добитка.

Одлука Представничког дома којом би Трамп био оптужен, могла би да доведе до импичмента и опозива америчког председника.

Зашто импичмент?

Пелосијева је започела предистражне радње чији исход може, али не мора, да буде подизање оптужнице, објашњава процедуру опозива америчког председника Милан Мишић, дугогодишњи дописник листа „Политика“ из Сједињених Држава:

„Када се оптужница подигне, усваја се у Представничком дому простом већином и потом се суђење одржава у Сенату, где одлука мора да се донесе двотрећинском већином. То практично значи да за њу треба да гласа барем двадесет републиканаца.“

Пелосијева се дуго опирала подизању оптужнице, пре свега због Милеровог извештаја о наводном мешању Русије у америчке изборе, а сада је преломила у светлу афере око питања да ли је Трамп тражио страну помоћ како би угрозио свог политичког супарника и најозбиљнијег демократског кандидата за председничку функцију Џоа Бајдена.

На основу изјаве анонимног узбуњивача из обавештајних кругова, Трамп је оптужен да је крајем јула разговарао са новоизабраним украјинским председником Владимиром Зеленским и затражио од њега да сакупи „прљав веш“ о Бајденовом сину Хантеру, члану управног одбора украјинске енергетске компаније „Буризма холдингс“.

„Радње које је председник предузео, озбиљно су прекршиле Устав“, рекла је Пелосијева у краткој изјави, позивајући се на „оснивачке принципе“ нације.

Према Мишићевим речима, Пелосијева, која је до сада избегавала да покрене званични поступак за истрагу против председника, овај пут је на то изгледа била принуђена, свесна политичких ризика које овај потез доноси демократама. Покретање званичне истраге сигурно ће мобилисати и узбуркати Трампову изборну базу која ће збити редове.

„Следећа чињеница је такође важна, а то је да импичмент није популаран. Ниједно истраживање није показало да је за то више од половине америчких бирача“, напомиње Мишић.

Серијски прекршилац обичаја

Из редова оних који подржавају актуелног америчког председника, с обзиром да се ни против једног другог председника у америчкој историји није водило толико кампања за смену (први покушаји и дебате о импичменту почели су и пре него што је Трамп званично преузео дужност), могу се чути тумачења да је импичмент средство да се Трампу онемогући други мандат.

Мишић сматра да се не ради томе, већ да је покретање званичне истраге пре резултат чињенице да је Трамп постао „серијски прекршилац до сада важећих норми председничког понашања“.

„То је, у ствари, надметање, борба за повратак равнотеже између извршне и законодавне власти. У досадашњем току свог председниковања, Трамп је, за разлику од свих својих претходника, другачије тумачио сопствена овлашћења, па се често позива и на Члан 2 Устава, тумачећи га као лиценцу да ради све што му се прохте“, каже Мишић.

Демократе радикализују борбу

Према мишљењу историчара Саше Адамовића, свакако да демократе покушавају да импичментом спрече Трампов реизбор. Он подсећа на период када се, током претходне изборне кампање, тадашњи украјински председник Петар Порошенко, убеђен да ће изборе добити Хилари Клинтон и сâм укључио у антитрамповску кампању.

Како се нови председнички избори у САД приближавају, жеља демократа и дубоке државе да Трампу не дозволе нови мандат отварањем истраге је радикализована, сматра Адамовић.

„Нисам сигуран да је ово најбољи начин да се то уради. Претходних месеци Трамп је чикао демократе да покрену процес импичмента, рачунајући да ће он ићи њему у корист. Тачније, да ће хомогенизовати његову бирачку базу и на његову страну привући све Американце који за њега нису гласали, али не гледају добро на покушај да се легално и легитимно изабрани председник руши на неком другом месту, а не на изборима“, каже он.

Прљав веш 

Адамовић очекује да Демократска странка у будућности радикализује своје потезе — схватили су да би у овом тренутку, осим уколико не дође до економске рецесије, Доналд Трамп освојио други мандат.

Са друге стране, оптужба да је Трамп покушао да утиче на украјинског председника како би овај пронашао „прљав веш“ о Џоу Бајдену, могла би демократама да се врати као бумеранг. Адамовић подсећа да је одлука да се блокира помоћ Украјини донета пре спорног разговора са Зеленским.

Такође, није тајна да је сâм Бајден тражио смену украјинског државног тужиоца који је, између осталог, истраживао пословање „Буризма холдингса“. Осим тога, троје демократских конгресмена тражило је у мају прошле године од украјинских власти да наставе истрагу о наводним Трамповим везама са Русијом, притом претећи обуставом финансијске помоћи.

„По тој логици, тих неколико демократских конгресмена могли би да смене сами себе. Они су тражили од владе да им помогне у обрачуну са легално и легитимно изабраним председником који је њихов политички противник, а управо они сами тако нешто пребацују председнику Трампу, иако је већ сада јасно да никаквих разлога за импичмент нема“, каже Адамовић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала