Објављено писмо америчког обавештајца о „притиску на Украјину“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteАмерички Капитол у Вашингтону
Амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Доналд Трамп користи своје надлежности како би натерао иностране државе да утичу на изборе САД 2020. године, наводи се у жалби узбуњивача Комитета за обавештајне послове Представничког дома.

„Та интервенција обухвата, између осталог, вршење притиска на иностране државе ради покретања истраге против једног од главних политичких противника председника... Трампов адвокат Рудолф Ђулијани је централна фигура у тим условима. Изгледа да је државни тужилац Ричард Бар такође умешан у то“, рекао је обавештајац.

Он тврди да се Ђулијани већ у августу састајао у Мадриду са Андрејом Ермаком, саветником Зеленског. По његовим речима, амерички чиновници су окарактерисали овај састанак, о чему тада није било јавно саопштено, као „директни наставак“ разговора Трампа и Зеленског по „предмету“ о којем су они разговарали.

„Ђулијани је, према саопштењима, приватно разговарао са другим саветницима Зеленског, укључујући шефа кабинета председника Украјине Андреја Богдана и шефа службе безбедности Украјине Ивана Баканова“, наводи се у писму.

Са извештаја је скинута ознака тајности и објавио га је Обавештајни одбор после вишенедељног спора, што је помогло председавајућој америчког Конгреса Ненси Пелоси да покрене формалну истрагу о томе да ли би републикански председник Доналд Трамп требало да буде опозван.

Подсетимо, Бела кућа је нешто раније објавила стенограм телефонског разговора Трампа и Зеленског, током којег је, између осталог, било речи и о истрази против сина Џоа Бајдена.

Овај разговор је био повод за покретање процедуре импичмента америчког председника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала