Патријарх поручио са Светог мјеста: Сачувајмо вјеру у Христа

© Sputnik / Небојша ПоповићЦентрална прослава обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Црној Гори и Боки
Централна прослава обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Црној Гори и Боки - Sputnik Србија
Пратите нас
„Ово је велики дан наше свете и благословене земље Србије и српских земаља“, поручио је патријарх Иринеј на централној прослави обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Црној Гори и Боки.

Патријарх Иринеј је казао да није у прилици да нешто више каже због свог здравственог стања, али да може да каже да је ово велики дан у нашој историји.

„Велики дан наше свете и благословене земље Србије и српских земаља“, поручио је патријарх Иринеј.

„Камо среће и благослова Божјег када би овако прослављали све велике празнике“, додао је.

„Данас је велики благословени дан. Наша црква је пре осам векова добила значајно признање да је постала аутокефална, да је постала равна свим другим великим православним црквама, почевши од Јерусалима. То превелико дело издејствовао је Свети Сава, највећа личност наше цркве и државе“, казао је патријарх и додао да су Свети Сава и Немања знали да без самосталне цркве не може бити самосталне државе и поставили темељ наше цркве и државе.

„Захваљујући том дару Божјем, успели смо да преживимо страсни средњи век“, оцијенио је патријарх.

„Нажалост, допустили смо да нас други деле и свађају и зато данас доживљавамо велика искушења. Али будући да имамо темељ духовни, имамо и велику благодат Божју. Са нама су браћо и сестре и многи велики угодници Божји и они нас неће оставити“, казао је Иринеј.

© Sputnik / Небојша ПоповићСвета патријаршијска литургија у Црној Гори.
Патријарх поручио са Светог мјеста: Сачувајмо вјеру у Христа - Sputnik Србија
Света патријаршијска литургија у Црној Гори.

„Са Светога овога места као патријарх поручујем — чувајмо оно сто је суштинско и главно у нашој истороји и цркви. То је вера у Христа“, рекао је патријарх.

„Неће Господ допустити да нестанемо са лица земље. Све што нам треба, дао нам је. Зато упућујем апел вама присутнима, а надам се да ће тај апел обићи нашу земљу и отаџбину: Не остављајмо своју благословену земљу за коју су највећи синови дали допринос њеном успеху и напретку. Не напуштајмо своју отаџбину. Ми смо благословени народ и наша култура и историја остављају чврсте темеље који се не мењају од данас до сутра.“

„Будимо сложни као народ не у злу и жељи да освајамо и туђе присвајамо, него да то што нам је Бог дао, заједнички делимо“, поручио је патријарх.

„Нека дâ Господ да оваквих прослава буде што више у нашем народу. Нека Господ благослови све вас овде и који су духом са нама. Нека Господ буде близу нас и отклони сва искушења“ , казо је патријарх Иринеј.

Амфилохије: Да се прекине крваво братоубилачко коло

Митрополит Амфилихије је рекао да је данас велики дан и поздравио је посебно амбасадоре, како је рекао „царске Русије“ и Србије и представнике наших општинских власти. 

© Sputnik / Небојша ПоповићОбележавање 800 година аутокефалности СПЦ у Црној Гори и Боки
Патријарх поручио са Светог мјеста: Сачувајмо вјеру у Христа - Sputnik Србија
Обележавање 800 година аутокефалности СПЦ у Црној Гори и Боки

„Дај Боже да данашње чудо Божје које се догодило овдје буде измирење браће и да се прекине крваво братоубилачко коло. Да се сви надахнемо духом ове древне светиње и Светог кнеза Лазара који се жртвовао.“

„Да се угледамо на патријарха којем су љекари рекли да не би требало да иде. То је велики дар свима нама у Грбљу и велики дар за овај народ Божји“, додао је митрополит.

Амфилохије је казао и да данашње сабрање има посебни благослов, јер је са нама и нови амбасадор царске Русије.

„Цар Николај је 1914. спасио Србију и Црну Гору када је српска војска кренула преко албанске голготе“, подсјетио је митрополит и додао да нас посебно радује и присуство амбасадора Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала