Вучић на самиту В4 на позив Земана

© Tanjug / ZORAN ZESTICМилош Земан и Александар Вучић
Милош Земан и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
На позив чешког председника Милоша Земана на самиту лидера Вишеградске групе (В4) 2. и 3. октобра у Чешкој учествоваће и председник Србије Александар Вучић, објављено је на сајту председника Чешке, преноси Танјуг.

На годишњем самиту председника В4, који се одржава у дворцу Лани, учествоваће и председници Мађарске, Пољске, Словачке, као и Словеније.

Први дан самита биће одржан у В4 формату, док ће се другог дана лидерима земаља Вишеградске четворке прикључити и председници Србије Александар Вучић и Словеније Борут Пахор.

Међу главним темама заједничких дебата биће актуелне и стратешке теме ЕУ. На самиту, који се одржава 30 година након пада социјализма у централној Европи, симболично ће бити обележени догађаји из 1989.

Током другог дана самита, када ће се лидерима В4 прикључити председници Србије и Словеније, на скупу ће бити размотрена јасна подршка политици отворених врата ЕУ, која је у протеклом периоду ослабљена, као и позив на решавање билатералних спорова централноевропских земаља.

У саопштењу се наводи и да су се земље В4 после 1989. прикључиле европским и трансатлантским структурама, успешно прошле кроз процес социјалне, политичке и економске трансформације, као и да су спремне да поделе своја искуства о транзицији са колегама из земаља Западног Балкана.

Поводом одлука о отварању нових поглавља у преговорима Београда са ЕУ, Србија је прва земља Западног Балкана која је позвана на самит В4.

Између осталог, тема дебата биће и статус кво у приступним преговорима између Србије и ЕУ, укључујући критичке оцене у областима на које се Европска комисија у најновијем извештају фокусирала.

Дебата другог дана самита бавиће се и актуелном ситуацијом у ЕУ, пошто су Србија и Словенија природни партнери земаља В4 у више стратешких области везаних за будућност ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала