Истражујемо: Шта кинески полицајци у ствари раде у градовима Србије (видео)

© Sputnik / Дејан СимићСелфи за успомену - сваки туриста из Кине на друштвене мреже у просеку окачи 1000 фотографија из Београда.
Селфи за успомену - сваки туриста из Кине на друштвене мреже у просеку окачи 1000 фотографија из Београда. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србију је први пут у историји посетило највише туриста из Кине, до јула их је било чак 73.500, а по броју ноћења су, после оних из Босне и Херцеговине, на другом месту. За туристима су из Кине дошли и полицајци, који ових дана, заједно са колегама из Србије, патролирају улицама главног града, али и Новог Сада и Смедерева.

„Србија је веома безбедна земља, зато што имате веома искусне полицајце, као што су Ивана и Влада, они су искусни и веома професионални. Пуно тога су ми показали ових дана, а ово је мој пети дан у Београду. Патролирали смо Кнез Михајловом и по Калемегданског тврђави. То је запањујуће лепо место“, каже за Спутњик полицајац Ванг Су.

Кинески полицајци запањени су лепотом Београда, а Београђани чињеницом да ред одржавају људи у униформи, који долазе из друге земље.

© Sputnik / Дејан СимићПолицајци Владимир Милошевић и Ванг Су.
Истражујемо: Шта кинески полицајци у ствари раде у градовима Србије (видео)  - Sputnik Србија
Полицајци Владимир Милошевић и Ванг Су.

Без принуде, само превентива

Љубиша Драшковић, заменик начелника одељења Полицијске управе за Град Београд, каже да је оваква сарадња у Европи популарна, а очекује и долазак колега из других земаља.

„Они само могу да носе своје униформе, немају право да употребљавају средства принуде, нити их поседују. Они су овде превентивно. Могу вам рећи да су јако лепо прихваћени, посебно од стране кинеских туриста и кинеских грађана који овде живе и раде“, каже Драшковић.

Иако само шетају, кинески полицајци сваког дана у Београду у просеку разговарају са више од 180 Кинеза, што, признају, изискује приличан напор.

© Sputnik / Дејан СимићКинески туристи одмарају у Кнез Михајловој улици.
Истражујемо: Шта кинески полицајци у ствари раде у градовима Србије (видео)  - Sputnik Србија
Кинески туристи одмарају у Кнез Михајловој улици.

„Не заборавите да се срећемо и разговарамо и са локалним становништвом, са Србима. Јуче је једна госпођа пријавила крађу. Затекли смо се на Калемегдану, па смо могли да видимо како раде колеге из Србије. А кинеским туристима дајемо савете, када нас виде, не осете се само безбедним, већ и поносним. Зато ми је драго што сам овде, у Србији, у Београду“, каже Суов колега Феиху Баи.

Мост између Срба и Кинеза

Поносни су и српски полицајци који учествују у овом пројекту, за који су одабрани најбољи. Са колегама из далеке земље споразумевају се на енглеском.

„У почетку смо били мало официјелни, сада је мало лакше, лепо је искуство свакако радити са кинеским полицајцима. Првих дана смо причали о послу, сада причамо о свему и свачему“, каже Владимир Милошевић из Полицијске станице Стари Град.

Кинески полицајци заправо су мост између Срба и Кинеза, који углавном не говоре енглески. А биће их све више, јер Србија непрекидно ради на својој промоцији у земљи из које туристички сваке године путује чак 150 милиона људи.

Уговор са компанијом „Алибаба“

Промоција на овом тржишту не зна за сезону, ради се непрекидно, на великим сајмовима туризма, конференцијама, а дестинације се посебно представљају кинеским новинарима, блогерима и инфлуенсерима.

„Ексклузивитет је да смо успели да потпишемо уговор и са ’Алибабином‘ туристичком платформом ’Флиги‘. Та кампања је почела 20. септембра и трајаће све до краја новембра. То је заиста велики успех, потписати уговор са компанијом каква је ’Алибаба‘, која има преко 622 милиона корисника, заиста је огроман успех, јер наша порука може заиста да се чује далеко, кроз читаву Кину“, каже за Спутњик Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

© Sputnik / Дејан СимићТуристи из Кине одушевљени што су срели полицајце из своје земље.
Истражујемо: Шта кинески полицајци у ствари раде у градовима Србије (видео)  - Sputnik Србија
Туристи из Кине одушевљени што су срели полицајце из своје земље.

На овој платформи туристи могу и да размене своја искуства, а сваки из Београда у просеку на интернету објави 1000 фотографија. Србија је ангажовала и једну од најпознатијих кинеских глумица Мијау Мијау, која ових дана стиже у Београд да би својим сународницима представила градски одмор у Србији.

А како кинески туристи реагују када виде полицајце из своје земље на улицама Београда — погледајте у видео прилогу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала