Шта је Стејт департмент саопштио након Помпеове посете Црној Гори

© REUTERS / Larry DowningЗграда Стејт департмента у Вашингтону
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Стејт департмент је саопштио данас да је државни секретар Мајк Помпео са државним врхом Црне Горе у Подгорици разговарао о снажним билатералним односима и могућностима проширења и продубљивања економских и безбедносних веза двеју држава.

У саопштењу поводом Помпеове посете Подгорици наводи се да САД подржавају текуће реформске напоре Црне Горе с циљем сузбијања корупције, јачања владавине права, заштите слободе медија и приступања Европској унији.

„Наши циљеви су у складу са тежњама грађана Црне Горе и њихових власти. Желимо то што они желе — сигурнију, просперитетнију и демократску будућност Црне Горе, која је у потпуности усидрена у западне институције и вредности“, поручују из Стејт департмента.

Истиче се да је Црна Гора савезник, партнер и пријатељ.

Мајк Помпео и Мило Ђукановић у Подгорици - Sputnik Србија
Помпео у Подгорици: Америка и Црна Гора заштитиће милијарде од вируса из Русије

„Откако је Црна Гора обновила независност 2006. године, Сједињене Државе снажно подржавају њене тежње да се интегрише у евроатлантске институције као стабилна, просперитетна и инклузивна демократија“, стоји у саопштењу, пренеле су подгоричке „Вијести“.

Традиција подршке САД Црној Гори је, како истичу, дуга и датира од пре Првог светског рата.

„Допринос Црне Горе НАТО-у током последњих десет година јача регионалну и глобалну безбедност. Њено придруживање НАТО-у 2017. године као 29. савезнице Алијансе додатно је продубило чврсто партнерство Црне Горе са Сједињеним Државама. Сједињене Државе похваљују црногорске војнике који су раме уз раме с нама у Авганистану, Летонији и Косову и поздрављају опредељење Црне Горе да до краја године пошаље трупе у Ирак.“

Из Стејт департмента поручују да је добродошао висок допринос Црне Горе по глави становника НАТО операцијама.

„Она има уверљив план да до 2024. године досегне опредељење НАТО-а из Велса о 2/20 одсто издвајања за трошкове одбране.“

Вежбе НАТО-а и Црне Горе - Sputnik Србија
Црна Гора постаје полигон за специјални напад Америке на Русију

Истиче се да САД сваке године издвајају милионе долара за програме који помажу модернизацију Војске Црне Горе, повећавају институционални капацитет за борбу против корупције и јачају способности за борбу против организованог криминала.

„Кроз образовне размене, културне програме и америчке углове у Подгорици, на Цетињу и у Пљевљима продубљујемо односе између грађана наших земаља“, наводе из Стејт департмента.

САД поручују да стоје уз Црну Гору „у њеном супротстављању упорним руским покушајима да спречи њен напредак према евроатлантским интеграцијама“.

Сједињене Државе, закључује се у саопштењу, такође цене солидарност Црне Горе у придруживању америчким и ЕУ санкцијама против Русије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала