Трамп: Могли бисмо се вратити у Сирију и задати одлучујући ударац!

© AP Photo / Richard DrewДоналд Трамп
Доналд Трамп  - Sputnik Србија
Пратите нас
Након одлуке о повлачењу америчких трупа са севера Сирије, амерички председник Доналд Трамп је рекао да би се Америка могла вратити назад и „задати одлучујући ударац“.

„Када сам дошао на власт, наша војска је била потпуно исцрпљена. Сада су јачи него икад. Бесконачним и бесмисленим ратовима је дошао крај! Бићемо фокусирани на ширу слику, знајући да се увек можемо вратити и задати одлучујући ударац!“, написао је Трамп на свом профилу на Твитеру.

​Амерички председник није прецизирао ко би могао да буде мета тог напада.

Трамп такође сматра да Русија и Кина нису задовољне његовом одлуком о повлачењу америчких трупа из северне Сирије, где су се налазиле од 2014. године, јер им се, како је рекао, свиђало да гледају како Америка троши све више новца на операције у Сирији.

Раније је из Вашингтона саопштено да Оружане снаге САД неће учествовати у војним операцијама Турске на северу Сирије. У извештају Беле куће, који је објављен након телефонског разговора између председника Турске и САД, такође се наводи да ће Турска бити одговорна за све милитанте ДАЕШ-а који су заробљени у последње две године, након што су САД поразиле терористичку групу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган такође је саопштио да америчка војска напушта север Сирије, где Турска планира да спроведе војну операцију против курдских формација.

Раније су у Анкари завршени турско-амерички преговори за стварање зоне безбедности на северу Сирије источно од Еуфрата. Министарство одбране Турске саопштило је да су Анкара и Вашингтон постигли договор о стварању координационог центра за заједничке операције и планирану зону. Ердоган је истовремено изјавио да ће Анкара започети операцију против курдских снага које контролишу овај регион, уколико Сједињене Америчке Државе буду одуговлачиле са формирањем зоне безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала