Сирија Курдима: Упозоравали смо да ће вас странци одбацити с гађењем

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANАмериканци и Курди у Сирији
Американци и Курди у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Дамаск је више пута упозоравао Курде на североистоку Сирије да ће подршка из иностранства пре или касније нестати и позива Курде да реше сиријски проблем мирним путем, рекао је заменик министра спољних послова Сирије Фејсал Микдад, преноси провладин лист „Ватан“.

Према речима Микдада, сиријске власти ће штитити целу територију Сирије и неће прихватити окупацију „ни педља сиријске земље“.

„Свако ко није био частан према отаџбини и ко ју је продао у бесцење видеће да ће бити избачен из историје. Много пута смо упозоравали на такве завере против отаџбине и сиријског народа, говорили смо да ће онога ко се баца у загрљај странаца, исти ти одбацити са гађењем. Тако се и десило“, рекао је Микдад, коментаришући одлуку САД да не подрже Сиријске демократске снаге.

„Ми говоримо Курдима да су све изгубили. На крају крајева, отаџбина подржава сву своју децу. Желимо да решимо све сиријске проблеме на позитиван начин, ненасилним путем, али тако да сачувамо целокупну територију Сирије“, додао је заменик министра.

Ово је први коментар сиријских власти након повлачења америчке војске са границе Сирије и Турске.

Курдске Сиријске демократске снаге су саопштиле да су се америчке снаге повукле са пограничних територија Сирије и Турске на северу Сирије, чиме су прекршили споразуме које су постигли са курдским савезницима.

Раније је из Вашингтона саопштено да Оружане снаге САД неће учествовати у војним операцијама Турске на северу Сирије. У извештају Беле куће, који је објављен након телефонског разговора између председника Турске и САД, такође се наводи да ће Турска бити одговорна за све милитанте ДАЕШ-а који су заробљени у последње две године, након што су САД поразиле терористичку групу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган такође је саопштио да америчка војска напушта север Сирије, где Турска планира да спроведе војну операцију против курдских формација.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би турска операција на северу Сирије, источно од Еуфрата, ускоро могла да почне. Он је додао да су њени циљеви чишћење пограничне сиријске територије са Турском од снага самоодбране сиријских Курда, формирање зоне безбедности и распоређивање сиријских избеглица које се налазе у Турској.

Синоћ је турска авијација извела напад на базу курдских Сиријских демократских снага у сиријској провинцији Хасака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала