Мило се упетљао у Божја питања: Дефинитивно се формира прва партијска црква

© ИН4С, Фејсбук / Крај последњег диктатора
Крај последњег диктатора - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У новом политичком програму Демократске партије социјалиста пише да ће се партија на чијем је челу Мило Ђукановић залагати за обнову црногорске православне цркве.

Режимски медији ову информацију истичу као један од кључних програмских циљева владајуће партије, који ће бити усвојени на 8. Конгресу ДПС-а, заказаном за 30. новембар.

„Радићемо на обнови црногорске православне цркве, као неодвојивог дијела црногорског државног и националног идентитета. Наша је додатна обавеза снажење црногорског националног идентитета, који је највише на удару оних који својим патерналистичким приступима и негацијом црногорског националног и културног идентитета суштински негирају потребу постојања Црне Горе“, наводи се у новом политичком програму ДПС-а, који је упућен предсједницима свих општинских одбора те странке.

Све због „неправде“

По свему судећи у питању је значајна измјена политике ДПС-а када је у питању однос те странке према црквеном питању. Демократска партија социјалиста, по први пут као једна политичка партија, у свом програму експлицитно наводи оснивање цркве у Црној Гори.

Све се ради, како истичу, због исправљања „велике неправде учињене Црној Гори на почетку 20. вијека“, а оно што је извјесно јесте да је ДПС и коначно одустао од залагања за једну православну цркву у Црној Гори, па ће СПЦ убудуће имати конкурента у виду црногорске православне цркве, коју ће „обновити“ владајућа партија.

Како тренутно ствари стоје, тврдња васељенског патријарха, који је рекао да црногорска црква никада није била аутокефална, нема никакву важност за црногорску власт.

Ситуација са креирањем партијске цркве у старту је поприлично апсурдна, па аналитичар Матија Николић предлаже да ДПС „у свој изворни програм додатно стави и њиховог митрополита Мираша Дедеића, који посјећује модне ревије и коцкарнице по Црној Гори, како би циркус до краја био комплетан“.

„Шалу на страну, ова трагикомична ситуација са невладином организацијом регистрованом у полицијској станици на Цетињу поприма заиста озбиљне размјере које показују очајно стање у друштвеној хијерархији“, упозорава Николић.

Промјенити Божја питања

„Дакле, власт, не поштујући основни принцип подјеле духовне и свјетовне власти, директно одређује да садашња црква има промијенити име, епархије и границе. За сада се једино не бави канонима и молитвеницима, мада, како су кренули, и то ћемо ускоро гледати. Одавно су већ постали господари живота и смрти, па шта је за њих да мало редефинишу и та Божја питања“, каже Николић за Спутњик.

У питању је, како каже Николић, огроман притисак од стране власти за решавање такозваног вјерског питања у Црној Гори, а који предводе такозване „црногорске патриоте“, којима је једина мјера проширивања или потврђивања идентитета „протјеривање свега српског из Црне Горе“.

„За такве је мање важно да ли се ради о језику, писму, цркви, чак и људима. Најважнија компонента оваквих монтенегринских идеолога је антисрпски карактер, који је и једина константа власти од деведесетих па до данас“, указује наш саговорник.

„Њих апсолутно не брине што се дјелови Црне Горе већ виде у такозваној Великој Албанији, што се по Црној Гори вијоре заставе Албаније и ОВК, и што албански лидери дрско провоцирају чак и саме институције Црне Горе. Срећом, такви су у озбиљној мањини у Црној Гори, али проблематична је ова власт, која је као мјеру свог прагматизма и опстанка спремна да учини све“, примјећује Николић.

Скренути пажњу са афера

Саговорник Спутњика, међутим, скреће пажњу да огромна већина народа у Црној Гори подржава Српску православну цркву, те да ће задирање у то питање неминовно произвети жучне реакције, па кандидовање те теме као кључне од стране ДПС-а пред наредне изборе Николић види и као средство којим ће владајућа партија покушати да скрене пажњу са бројних афера и све горе друштвено-економске ситуације.

„Сви видимо да надлежне институције ћуте зарад привилегија и запошљавања, док за одабране слиједе масне апанаже од црногорских тајкуна (попут случаја Душка Кнежевића), што јавност сазнаје у многобројним аферама“, подсећа аналитичар.

„Инсиситирање на црквеном питању јасан је сигнал да власт наставља борбу против свог народа и против свега по чему се препознавала Црна Гора. До сада су успјевали у свом науму, али многи мисле да је управо црква камен на ком ће се оклизнути“, закључује Николић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала