НАСА прекинула директан пренос да би пренела вест о смрти Леонова

© NASA . Jack PfallerНАСА Свемирски центар "Кенеди" на Флориди
НАСА Свемирски центар Кенеди на Флориди - Sputnik Србија
Пратите нас
НАСА је прекинула директан пренос изласка двојице својих астронаута у отворени космос да би саопштила вест о смрти руског космонаута Алексеја Леонова.

Сат и 17 минута од почетка директног преноса изласка у отворени космос астронаута НАСА Ендрјуа Моргана и Кристине Кук, на екрану се појавио портрет Леонова, а глас из позадине је прочитао вест о његовој смрти.

Тужна вест данас када су Ендрју Морган и Кристина Кук почели свој излазак у отворени космос: сазнали смо, а ту вест је потврдио ’Роскосмос‘, да је легендарни руски космонаут Алексеј Леонов данас преминуо. Леонов је био први космонаут који је изашао у отворени космос 18. марта 1965. године, а то је означило почетак историје излазака у отворени космос“, рекао је водитељ преноса НАСА.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКосмонаут Алексеј Леонов
НАСА прекинула директан пренос да би пренела вест о смрти Леонова - Sputnik Србија
Космонаут Алексеј Леонов

НАСА је издала и саопштење у којем је изразила саучешће поводом смрти Леонова.

„Ожалошћени смо због смрти легендарног космонаута ’Роскосмоса‘ Алексеја Леонова“, наведено је у саопштењу, уз оцену да је „његов одважни излазак у безваздушни простор означио почетак историје делатности у отвореном космосу, захваљујући чему је данас могуће техничко опслуживање Међународне свемирске станице“.

​Космонаут Совјетског Савеза, двоструки херој СССР-а, генерал-мајор авијације Алексеј Леонов, преминуо је 11. октобра у Москви, у 86. години.

Леонов је био 11. космонаут на свету и први човек који је изашао у отворени космос. То је учинио 18. марта 1965. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала