Перформанс у Загребу: Пронађи Српкињу и заради 20 куна! (видео)

Пратите насTelegramOdyssey
„Пронађи Српкињу!“ назив је необичног перформанса Синише Лабровића у којем су људи у Загребу позивани да погоде која је од две девојке — Српкиња.

Перформанс је организован поводом 20. годишњице континуираног излажења српског недељника „Новости“.

Испред загребачког ХНК посетиоци су, један по један, улазили у импровизовану просторију и погађали која је од две девојке, које су тамо седеле, Српкиња, пише „Јутарњи лист“.

Једна је девојка држала натпис Српкиња, а друга натпис Хрватица. Натпис би био сакривен док посетилац не би покушао да погоди, често би их и мењале.

Отприлике половина од осамдесетак људи колико их је учествовало у перформансу је погодило, а за то су добили награду од по 20 куна. Већина посетилаца је покушала да погоди, али су неки ушли, па одбили.

Иначе, хрватски концептуални уметник Синиша Лабровић је познат по интригантним радовима и критикама упућеним усташком режиму.

Он је у једном интервјуу за „Новости“ говорио о свом недавном перформансу против ратних злочинаца и усташа.

„Мој рад се зове Соната за фра Сотону. Фра Сотона је био надимак Мирослава Мајсторовића Филиповића, усташког крвника и осуђеног ратног злочинца ког су фрањевци избацили из свог монашког реда. Најпознатији је по злочинима у Јасеновцу. Ради се о гудалу које покреће механичка рука производећи језив звук. Инспирацију сам пронашао у тексту Виктора Иванчића који је препричао искуство једног Јеврејина из Јасеновца. Испред кантине је свирао ромски оркестар. Филиповић је седео и слушао их, па је устао, пришао им и једном опалио метак у главу“, казао је Лабровић у интервјуу за „Новости“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала