Ердоган: Курди дезинформишу Запад

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICРеџеп Тајип Ердогана на конференцији за новинаре после Трилатералног састанка
Реџеп Тајип Ердогана на конференцији за новинаре после Трилатералног састанка - Sputnik Србија
Пратите нас
Саопштења да су стотине припадника терористичке групе ДАЕШ побегли из сиријског кампа због операције турске војске представљају дезинформацију, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
„Они непрестано емитују дезинформације да су терористи ДАЕШ-а побегли из затвора. Они то раде како би узбудили Сједињене Америчке Државе и Запад. Лидери са којима ја комуницирам стално ме питају о томе“, рекао је Ердоган турским новинарима у Истанбулу.

Раније је курдска аутономна управа територија на североистоку Сирије саопштила да су, наводно, 785 странаца који су у вези са ДАЕШ-ом побегли из логора „Ајн Иса“, на северу земље, где Турска изводи војну операцију. Логор се налази у провинцији Рака, на територији коју контролишу арапско-курдске Сиријске демократске снаге (СДФ), војно крило аутономне управе на североистоку Сирије. Раније су Курди објавили о бекству више породица милитаната терористичке групе ДАЕШ.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација истог дана напала је град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције.

Турско Министарство одбране је 12. октобра саопштило да су турска војска и сиријска оружана опозиција преузели контролу над Рас ел Аином.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је навела да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решавању сиријског сукоба, који траје од 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала