Вучић отворио заседање Интерпарламентарне уније: Кренули смо да сањамо мир, просперитет и развој

© Tanjug / TANJA VALICАкександар Вучић
Акександар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић рекао је на отварању заседања Интерпарламентарне уније у Београду да је Србија слободна и суверена земља, која сама води своју политику и да хоће да гаји пријатељство према свима. Ми смо кренули да сањамо мир, просперитет и развој, поручио је Вучић.

Отварајући заседање, председник Србије Александар Вучић захвалио је председници Интерпарламентарне уније Габријели Куевас Барон на томе што је подсетила на чињеницу да су Београд и Србија једино место у Европи у којем је могуће организовати заседање ИПУ, пренео је јавни сервис.

Истакао је да у свим осталим земљама постоје некакве блокаде и препреке за једну, две, пет или десет земаља.

„Код нас у Србији нема препрека за било кога од вас из различитих делова света, из Северне Америке, Латинске Америке, Аустралије, Океаније, нама драгих Африке и Азије, јер ми смо слободна, суверена и независна земља, која сама води своју политику и хоћемо да гајимо пријатељство према свима вама и зато сте добродошли у Србији и осећајте се у Србији као код своје куће“, поручио је Вучић.

Према његовим речима, овај скуп данас један је од најзначајнијих међународних догађаја у нашој савременој историји, којем присуствује више од 2.000 чланова.

„То није само сведочанство о утицају које има ИПУ, већ о нечем још важнијем — колико је некада мало потребно да би се остварили велики снови“, рекао је Вучић.

Председник Србије поручио је да су на Балкану реке крви проливане због одсуства дијалога и неразумевања, због чега је од посебне важности одржавање скупштине Интерпарламентарне уније у Београду.

„Ми смо кренули да сањамо мир, просперитет и развој“, рекао је Вучић, који је прогласио отвореним 141. заседање ИПУ. 

Рекао је да смо у Србији научили да волимо све људе, не само зато што је наша земља била део Покрета несврстаних, већ зато што смо знали да никада пријатељима не окрећемо леђа, а видели смо колико је то важно када је нама било тешко.

Нема веће вредности од слободе 

Вучић је указао да је пре неколико дана успело нешто чему се тежи, да бар три земље - Србија, Северна Македонија и Албанија, уговоре слободан проток људи, капитала, робе и услига, и позвали друге да се придруже.

"То је најзначајнији корак који смо направили од ратова, пут који води ка миру разумевању и заједничком напретку. То је најбољи позив који могу да упутим да наставимо сви заједно да проналазимо начине да се заврше конфликти и да можемо да учествујемо у добробити без страха од губитка идентитета и било чега другог" , рекао је Вучић.

Казао је да "смо кренули да сањамо мир, просперитет, једнакост и да му се чини да тај сан остварујемо".

"Такође и данас као што смо увек умели, данас свима кажемо да нема веће вредности и прече ствари од наше слободе. Никоме нећемо дозволити да угрози нашу независност, суверенитет, територијалну целовитост, али и право да одлучујемо о својој будућности. Вратили смо право, и не само ми већ и други народи широм света, на самостално одлучивање, да се не питају само велики, већ да храбро штитимо основна људска права, пре свега право на избор будућности. Нећемо стати с тим. Чуваћемо и штитити права да будемо свој на своме", казао је Вучић.

Рекао је да су људи у Србији научили да воле све људе не само што је наша земља била део Покрета несврстаних, већ "што смо знали да никада пријатељима не окрећемо леђа, а видели смо колико је то важно када је нама било тешко". 

Гојковић: Изградити нове мостове сарадње

Присустнима су се обратиле председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председница ИПУ Габријела Куевас Барон и генерална директорка Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја.

Гојковићева је изјавила је да су се парламентарци света окупили у Београду да учврсте постојеће и изграде нове мостове сарадње.

"Парламентарна дипломатија је од суштинског значаја, а некада може бити и једино средство подршке међународном дијалогу", рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, Скупштина Србије је у појединим аспектима модел другим парламентима у свету.

Председница ИПУ Габријела Куевас Барон оценила је да је главна мисија те организације да промовише парламентарну дипломатију, која представља прилику за јачање веза и снажење парламентарног дијалога.

„Ми никад нисмо имали веће изазове, никад ИПУ није била значајнија. Имамо обимну агенду и желим да искористите сваку прилику за дискусију, размену искустава и учење једни од других, истакла је Баронова.

Београд ће ове недеље угостити 2.000 парламентараца из целог света.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала