Путин: Без Саудијске Арабије не може се решити ниједан проблем у региону

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoПредседник Русије Владимир Путин и саудијски краљ Салман на састанку у Ријаду
Председник Русије Владимир Путин и саудијски краљ Салман на састанку у Ријаду - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин стигао је у државну посету Ријаду, где се састао са краљем Саудијске Арабије Салманом бин Абдел Азизом ел Саудом у краљевској палати Јамама.

Путин је на почетку састанка саопштио да током посете Саудијској Арабији планира да разговара о основним аспектима билатералне сарадње и размени мишљења о међународним питањима, а такође је напоменуо да цени допринос краља Саудијске Арабије у унапређењу многостране сарадње.

Руски председник је подсетио да ће Саудијска Арабија следеће године председавати Самитом Г20, чиме ће играти важну улогу у решавању кључних питања глобалне економије.

„На самиту у Осаки имао сам веома користан разговор са престолонаследником Мухамедом бин Салманом ел Саудом са којим сам се договорио о продуживању споразума у формату ОПЕК+ у циљу стабилизације глобалног тржишта нафте“, објаснио је Путин.

Руски лидер рекао је да координацију Москве и Ријада посматра као неопходан елемент за осигурање безбедности на Блиском истоку и Северној Африци.

„Сматрамо да је руско-саудијска координација неопходан елемент за осигурање безбедности на Блиском истоку и Северној Африци. Уверен сам да је без учешћа Ваше земље мало вероватно да се може постићи праведно и трајно решење свих регионалних проблема“, оценио је Путин на преговорима са краљем Саудијске Арабије.

Путин је током разговора истакао и да се Русија и Саудијска Арабија залажу за борбу против терористичких претњи и дипломатско решавање криза на Блиском истоку и Северној Африци.

Он је изразио наду да ће његова посета тој краљевини дати нови подстицај сарадњи двеју земаља.

Министар енергетике Русије Александар Новак - Sputnik Србија
Новак: За споразум ОПЕК-а кључна подршка Путина и других светских лидера

„Припремили смо веома чврст пакет заједничких докумената који би требало да буде реализован касније, а током посете потписан“, нагласио је Путин.

Председник Русије је истакао раст трговинске размене двеју земаља и ефикасан рад међувладине комисије, а такође је указао и на стварање руско-саудијског економског савета, у чијем саставу су представници крупног бизниса двеју земаља.

 

Састанак са престолонаследником

Током састанка са престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом ел Саудом председник Русије је нагласио да две земље сарађују у решавању актуелних међународних и регионалних проблема.

„Радимо заједно у оквиру Уједињених нација и Групе 20, којој ће Саудијска Арабија председавати следеће године, и стратешког дијалога између Русије и Савета за сарадњу арапских држава у Персијском заливу“, прецизирао је руски лидер.

Путин је додао да су заједничке акције Москве и Ријада на енергетском тржишту усмерене на стабилизацију ситуације и да дају позитивне резултате.

„Придајемо велики значај руско-саудијској координацији ситуације на светском енергетском тржишту. Активним учешћем наших земаља успели смо да продужимо споразуме у формату ОПЕК+ како бисмо смањили производњу нафте“, рекао је Путин током састанка са саудијским престолонаследником Мухамедом бин Салманом ел Саудом.

„Читава наша сарадња има за циљ јачање мира и безбедности у региону и стабилизацију ситуације у светском енергетском сектору. И све то даје добре и позитивне резултате“, нагласио је руски лидер.

Потписивање споразума

Након преговора руског председника и саудијског краља потписано је више од 20 докумената, међу којима и повеља о дугорочној сарадњи земаља-произвођача нафте.

Персијски залив - Sputnik Србија
Путин: Организација за безбедност Персијског залива добра идеја
Русија и Саудијска Арабија потписале су повељу о дугорочној сарадњи ОПЕК+, која је парафирана у јулу.

Такође је потписана изјава о намерама између „Роскосмоса“ и Саудијске комисије за свемир о сарадњи у области финансирања космонаутике и глобалног навигационог сателитског система ГЛОНАСС.

Осим тога, потписан је руско-саудијски програм стратешке сарадње на високом нивоу и протокол између министарстава енергетике двеју земаља о сарадњи у области енергетике.

Москва и Ријад потписали су и споразум о међусобном успостављању трговинских представништава.

Путин је по слетању на аеродром у Ријаду у пратњи коњице дошао до краљевске палате саудијског лидера. На улазу у палату председника су дочекали краљ и престолонаследник Саудијске Арабије.

​Краљевска палата Јамама је званична резиденција краља Саудијске Арабије у Ријаду. Према устаљеној традицији, у палати краљ проводи јесен и зиму. У палати се одржавају састанци Савета министара, званични пријеми и преговори са међународним делегацијама. У њему се налази Краљевска администрација и Саветодавни савет земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала