Шојгу са турским колегом разговарао о Сирији

© AP Photo / Emrah GurelТурски тенкови на граници са Сиријом
Турски тенкови на граници са Сиријом - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Турске Хулуси Акар је изјавио да је разговарао телефоном са руским колегом Сергејем Шојгуом у вези са операцијом „Извор мира“, коју спроводе турске оружане снаге на северу Сирије.
„Интензивно смо у контакту са нашим партнерима у вези са операцијом ’Извор мира‘. Данас сам разговарао са руским колегом Сергејем Шојгуом. Разменили смо мишљења и разговарали о корацима које треба предузети“, рекао је Акар новинарима.

Како је саопштио турски Генералштаб, такође је одржан и телефонски разговор између начелника генералштабова Русије и Турске Валерија Герасимова и Јашара Гулера.

„Током разговора разматрана су питања безбедности и тренутни развој ситуације у Сирији“, саопштило је Министарство.

Турска војна операција „Извор мира“

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација је истог дана напала град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције.

Турско Министарство одбране је 12. октобра саопштило да су турска војска и сиријска оружана опозиција преузели контролу над Рас ел Аином.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је навела да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решавању сиријског сукоба који траје од 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала